TRAGEDIJA

Roditelji prodaju svoje kćerke da bi kupili hranu, za ljude u Jemenu to je jedini način da prežive

Najgora epidemiju kolere u ovom stoljeću

Avaz.ba

8.3.2019

Deca u Jemenu umiru od gladi. Agencije

Budući da u Jemenu bjesni krvavi rat, očajni roditelji odlučuju da udaju svoje kćerke dok su još djeca, jer vjeruju da je to jedini način da drugi rođaci prežive glad i razaranja koja se dešavaju na terenu, poručuje organizacija Oksfam, a prenosi Telegraf. 

Humanitarna katastrofa, koja je uzrokovana brutalnim ratom u Jemenu, dovela je do toga da neki roditelji prodaju svoje kćerke, od kojih neke imaju samo tri godine, u nadi da će to omogućiti ostatku porodice da preživi, prenosi međunarodna dobrotvorna organizacija Oksfam.

Novac koji dobiju od prodaje djece rodbina koristi da kupi hranu i da osigura sklonište.

- Oni misle da je to jedini način da ostanu živi. Oni za svoju djecu dobiju novac, pa vjeruju da će to zaštititi cijelu porodicu - rekao je direktor Oksfama za Jemen, Musin Sidiki.

Oko 10 miliona ljudi je na rubu gladi u Jemenu, a četiri godine rata su izazvale najgoru epidemiju kolere u ovom stoljeću.

- Ako se uskoro ne osigura humanitarna pomoć, a snabdijevanje hranom je već nefunkcionalno, nastat će još gora katastrofa - naglasio je Sidiki.

Sukob u Jemenu je pogoršan zbog intervencije Saudijske Arabije iz 2015. godine. Sve ovo je ostavilo veliki trag na lokalnom stanovništvu, a oko 400.000 djece pati od neuhranjenosti, koja im ugrožava živote, navodi se u podacima UN-a.

Naći prostor za stanovanje je i dalje najveći problem, jer je veliki broj domova uništen u bombardiranju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.