SVIJET

U Venecueli haos zbog nestanka struje: Maduro i Gvajdo pozivaju na proteste

Iako tačan uzrok još nije poznat, stručnjaci optužuju vladu da nije dovoljno ulagala u održavanje infrastrukture

Venecuela: Moguć novi val protesta. Arhiv

Index.hr

9.3.2019

Zbog prekida opskrbe električnom energijom u gotovo cijeloj zemlji, dvojica suparničkih čelnika Venecuele Nikolas Maduro (Nicolas) i Huan Gvajdo (Juan Guaidó) pozvala su svoje pristalice da u subotu iziđu na ulice, uzajamno se optužujući za stanje u zemlji izazvano nestankom struje. 

Ionako krhka venecuelska privreda teško je pogođena, paralizirane su zračne luke, letovi su otkazani, rad bolnica je otežan, granice su zatvorene, a ulice puste. Zatvorene su banke, stanovnici ne mogu podići novac, prekinute su telefonske linije i internet, kao i opskrba vodom u zgradama. 

Prema lokalnim novinama, pogođene su 22 od 23 države te zemlje, kao i glavni grad. Nestašice struje uobičajene su u Venecueli. Iako su vrlo česte na zapadu zemlje, u Karakasu su rijetke. Opskrba električnom energijom djelimično je uspostavljena u petak popodne u nekim četvrtima Karakasa, a nakon toga je ponovo prekinuta. 

- Pozivam cijeli venecuelski narod da se masovno okupi na ulicama i suprotstavi uzurpatorskom, korumpiranom režimu koji je uronio našu zemlju u mrak - napisao je na Twitteru opozicioni lider Huan Gvajdo. 

S druge strane, i Nikolas Maduro pozvao je svoje pristalice na protest protiv "imperijalizma". Vlada, koja je sedmicama pod pritiskom, za prekid opskrbe električnom energijom okrivljuje "imperijalistički rat strujom". 

Ministar odbrane Vladimir Padrino u izjavi za državnu televiziju za ovu je nestašicu okrivio "agresiju" Sjedinjenih Američkih Država i najavio razmještanje vojske, ne navodeći više pojedinosti. 

Maduro za sve optužuje Vašington. 

- Rat strujom objavio je i vodi protiv našeg naroda američki imperijalizam, koji će biti poražen - napisao je na Twitteru. 

Venecuelska vlada najavila je u petak da će UN-u dostaviti dokaze o odgovornosti SAD za nestašicu električne energije. Te će informacije biti predane visokoj delegaciji UN-a za ljudska prava koje se očekuje u Karakasu, saopćio je ministar saobraćaja Jorge Rodrigez (Rodriguez). 

- Za nekoliko dana u Venecuelu dolazi predstavništvo ureda za ljudska prava UN-a i mi ćemo mu predati dokaze o američkoj umiješanosti - ustvrdio je Rodrigez u izjavi za javnu televiziju. 

Visoka delegacija UN-a za ljudska prava najavila je u petak da će poslati peteročlano komisiju u Venecuelu da bi se sastala sa žrtvama kršenja ljudskih prava. 

Komisija bi trebala pripremiti eventualnu posjetu visokog zvaničnika, Čileanke Mišel Bačelet (Michelle Bachelet), kojoj je venecuelska vlada uputila službeni poziv, saopćeno je iz njenog ureda. 

Ministar saobraćaja tvrdi da je prekid opskrbe električnom energijom izazvan "kibernetičkim napadom na automatizirani sistem kontrole" hidroelektrane Guri, najveće u zemlji i jedne od najvećih u Latinskoj Americi, koja strujom opskrbljuje 80 posto zemlje. 

Iako tačan uzrok prekida opskrbe električnom energijom još nije poznat, stručnjaci optužuju vladu da nije dovoljno ulagala u održavanje infrastrukture, dok venecuelska kompanija "Corpoelec" tvrdi da je prekid opskrbe uzrokovan sabotažom na hidroelektrani Guri.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.