MAFIJA

Služio kaznu od 139 godina: Zmija umro u zatvoru

Bivši bos velike mafijaške organizacije u Njujorku Karmajn Persiko

Karmajn Persiko. Agencije

Avaz.ba

9.3.2019

Bivši bos velike mafijaške organizacije u Njujorku Karmajn Persiko (Carmine Persico) preminuo je u zatvoru tokom služenja kazne od 139 godina. 

Njegov advokat kaže da je Karmajn preminuo usljed komplikacija nastalih zbog dijabetesa koji imao godinama. Iza sebe je ostavio suprugu, dvoje djece i 15 unučića.

Karmajn, poznatiji pod nadimkom Zmija - nije volio tako da ga zovu - umro je u 85. godini.

On je, navodno, godinama vodio svoju mafijašku organizaciju dok je bio u zatvoru. Time se upisao u historiju kao jedan od bosova koji su bili najduže na čelu neke mafije.

Zbog prvog ubistva uhapšen je prije nego što je postao punoljetan.

Napustio je srednju školu i postao jedan od vođa ulične bande. Uhapšen je sa 17 godina zbog brutalnog prebijanja mladića, ali za ovo djelo nije odgovarao, jer je optužnica povučena.

Brzo je napredovao u Kolombo organizaciji, u jednoj od pet kriminalnih porodica koje su u tom periodu vladale Njujorkom.

Na čelo mafije je stao 1970. godine, nakon krvave borbe s drugim mafijaškim vođama.

Persiko je konačno završio iza rešetaka zbog slučaja iz 1986.

U zatvor ga je, zajedno s još sedmoricom mafijaša, smjestio Rudi Đulijani (Rudy Giulliani), koji je tada radio kao tužilac.

Đulijani je kasnije postao gradonačelnik Njujorka, a sada radi kao advokat predsjednika Donalda Trampa (Trump).

Karmajn Persiko nije želio angažirati advokata, već se sam branio. Tada ga je sud proglasio krivim, jer je bio na čelu Kolombo porodice. Suđeno mu je i zbog iznude miliona dolara od građevinskih firmi.

- On je bio najfascinantnija osoba koju sam sreo u svijetu organiziranog kriminala. Bio ga je glas da je pametan i jak. Postao je legenda sa 17 godina. Bio je mafijaški bos koji je u nekim dijelovima Bruklina smatran za narodnog heroja - rekao je tada Edvard Mekdonald (Edward McDonald), bivši savezni tužilac, za ''New York Times''.

Persiko je navodno bio umiješan u više od 20 ubistava. Neka je sam izveo, a druga je naredio.

Jednom prilikom policijski narednik ga je zatekao kako u baru davi nekog čovjeka konopcem. Optužbe za napad su odbačene, jer niko nije želio svjedočiti protiv njega. To je i bio njegov glavni adut na suđenjima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.