EVROPA

Sutra glasanje o Brexitu: Mej ima sve manje podrške u parlamentu

Nastoji u posljednji tren osigurati promjene dogovora o napuštanju bloka

Tereza Mej. Arhiv

Index.hr

11.3.2019

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) suočava se s novim poniženjem nakon što su dvije velike euroskeptične frakcije u parlamentu upozorile da će glasati protiv njenog dogovora o razvodu jer nije uspjela dobiti ustupke Evropske unije. 

Samo 18 dana prije nego što bi Velika Britanija trebala napustiti EU 29. marta, Mej nastoji - do sada bez uspjeha - u posljednji tren osigurati promjene dogovora o napuštanju bloka prije glasanja parlamenta u utorak o tome hoće li odobriti dogovor. 

Bude li dogovor, koji je odbačen u januaru, odbijen ponovo, zastupnici će glasati u srijedu o napuštanju EU bez dogovora 29. marta, a odbiju li to, glasat će u četvrtak o odgađanju Brexita. 

Evropski zvaničnici rekli su da u pregovorima tokom vikenda nije bilo napretka i izrazili nezadovoljstvo pokušajima Mej da osigura ustupke samo nekoliko sedmica prije britanskog izlaza iz Unije. 

- Mej je još dublje satjerana u ćošak, drugo važno glasanje bit će u petak, no čini se da to neće biti posljednje važno glasanje o tome - rekao je jedan zvaničnik Evropske unije. 

Britanska kriza u vezi sa članstvom u EU približava se kraju s neobično mnogo opcija, uključujući odgodu, dogovor u posljednji tren, Brexit bez dogovora, prijevremene izbore ili, čak, novi referendum. 

Zasad je nejasno kakav će biti ishod, no mnogi diplomati i investitori kažu da će Brexit definirati napredak Velike Britanije za naraštaje koji dolaze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.