SVIJET

Merkel se distancira od Makrona u vezi s Evropom

Njemačka kancelarka je u ponedjeljak javno pružila podršku prijedlozima svoje konzervativne stranke

Emanuel Makron i Angela Merkel. Washington Post

Avaz.ba

11.3.2019

Samo mjesec i po nakon novog francusko-njemačkog ugovora kojim su uz veliku pompu potvrdili svoju saradnju, Angela Merkel i Emanuel Makron (Emmanuel Macron) pokazuju razlike u viziji budućnosti Evrope prije izbora u maju za Evropski parlament.

Njemačka kancelarka je u ponedjeljak javno pružila podršku prijedlozima svoje konzervativne stranke za Evropu koji se razlikuju od prijedloga francuskog predsjednika, posebno po tome što se zauzela za jedinstveno evropsko mjesto u UN-ovom Vijeću sigurnosti. 

- Mislim da je riječ o jako dobroj ideji za budućnost - rekla je njemačka kancelarka u Berlinu u vezi s prijedlozima za Evropsku uniju koje je proteklog vikenda iznijela Anegret Kramp-Karenbauer (Annegret Kramp-Karrenbauer), poznata kao AKK, koja ju je u decembru zamijenila na dužnosti predsjednice njemačke Kršćansko-demokratske stranke (CDU) i koja je izgledna kandidatkinja za njenu nasljednicu na vlasti 2021.

Među tim prijedlozima, koji bi trebali biti odgovor na zamisli koje je ovih dana iznio Makron, jeste i otvaranje evropskog mjesta u Vijeću sigurnosti UN-a.

Merkel je istaknula da to mjesto treba "ujediniti evropske glasove u Vijeću sigurnosti" i tako dokinuti mjesto kojim nakon Drugog svjetskog rata za sebe raspolaže Francuska.

Tu bi mogućnost Pariz mogao teško prihvatiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.