PODACI

Turska ušla u recesiju

Privredne su se aktivnosti u četvrtom kvartalu smanjile 2,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, kada su pale 1,6 posto

Donald Tramp i Redžep Tajip Erdoan. Arhiv

Index.hr

12.3.2019

Turska je krajem prošle godine ušla u recesiju zabilježivši pad privrednih aktivnosti dva tromjesečja zaredom, saopćio je u ponedjeljak statistički ured.  

Trgovinske su se aktivnosti u četvrtom kvartalu smanjile 2,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, kada su pale 1,6 posto, izvijestio je statistički institut, a prenosi BBC. 

Recesija se definira kao pad aktivnosti na tromjesečnom nivou dva tromjesečja zaredom. 

U cijeloj prošloj godini privredni rast je viši za 2,6 posto, što je najslabije od 2009. godine. U 2017. aktivnosti su uvećane za 7,4 posto. 

Trgovinski rat sa SAD prouzročio je prošle godine nagli pad turske lire osjetno poskupjevši izvoz, podsjeća BBC. Lira je u 2018. oslabila prema dolaru 30 posto, što je u prosjeku značilo 30 posto skuplji uvoz. 

Zbog slabljenja domaće valute, Centralna banka bila je prisiljena podići kamatne stope, što je značilo skuplje kredite. 

Rezultat je bio pad prodaje automobila i stanova, a pogođena je i industrijska proizvodnja. 

Turska i SAD sukobile su se oko niza pitanja, uključujući strategiju borbe protiv fundamentalističke naoružane skupine Islamističke države u Siriji, turski plan kupnje ruskog proturaketnog sistema i kaznene mjere protiv navodnih organizatora neuspjelog državnog udara u Turskoj 2016. godine. 

Ankara odbija SAD izručiti američkog pastora optuženog za terorizam i špijunažu. 

Vijest o recesiji poklopila se s lokalnim izborima i nastojanjima predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) da svojoj stranci osigura upravljačke pozicije u ključnim gradovima, Ankari i Istanbulu. 

Glavne izborne teme su poskupljenja, posebno hrane, i visoka nezaposlenost. 

U osvrtu na podatke o BDP-u, ministar finansija Berat Albajrak (Albayrak) konstatira da je najgore prošlo te predviđa da će ekonomija do kraja godine ponovno zabilježiti rast aktivnosti. 

Analitičari "Capital Economicsa" nisu toliko optimistični, napominje BBC. 

- Iako je najgora faza krize možda završila, zbog slabih rezultata na kraju prošle i početku ove godine, očekujemo pad BDP-a u 2019. za 2,5 posto - navodi se u istraživanju kompanije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.