REAKCIJE Mirno i demokratski pristupiti problemu

Mogerini: Vojna intervencija u Venecueli neprihvatljiva

Visoka predstavnica EU naglasila i kako "rješenje ne bi trebalo biti nametnuto izvan''

Avaz.ba
12.03.2019 20:23

Federika Mogerini

Foto: Arhiv

Vojna intervencija u Venecueli je neprihvatljiva za Evropsku uniju, izjavila je Federika Mogerini (Federica Mogherini), predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost.

Kriza koja pogađa Venecuelu ima političke i institucionalne uzroke. Njeno rješenje mora biti političko, kao što mora biti mirno i demokratsko. To znači bez vojnih intervencija i takvo rješenje je prihvatljivo za nas - izjavila je Mogerini tokom konferencije Vijeća sigurnosti UN-a.

Visoka predstavnica EU je naglasila i kako "rješenje ne bi trebalo biti nametnuto izvana".

Huan Gvajdo (Juan Guaido), lider venecuelanske opozicije i predsjednik parlamenta, proglasio se privremenim predsjednikom na mitingu u glavnom gradu Karakasa 23. januara. Istog dana Sjedinjene Američke Države su ga priznale kao privremenog predsjednika.

Sadašnji predsjednik Venecuele Nikolas Maduro (Nicolas) ocijenio je ovaj potez kao pokušaj državnog udara i najavio ukidanje diplomatskih veza sa SAD.

Većina država članica Evropske unije priznala je Gvajda kao privremenog predsjednika Venecuele, a Rusija, Bjelorusija, Bolivija, Iran, Kina, Kuba, Nikaragva, El Salvador, Sirija i Turska izrazile su podršku Maduru.

Komentari

NA VRH