SVIJET

Gvajdu prijeti istraga zbog sabotaže: Optužuju ga za nestanak struje

Nacionalna skupština proglasila u ponedjeljak stanje uzbune

Huan Gvajdo i Nikolas Maduro. Arhiv

Index.hr

13.3.2019

Glavni državni tužilac Venecuele Tarek Sab (Saab) izjavio je kako je zatražio od Vrhovnog suda da istraži lidera opozicije Huana Gvajda (Juan Guaidó) zbog navodne sabotaže električnog sistema zemlje, javlja BBC.

Veliki dio Venecuele je bez električne energije od četvrtka, 7. marta. 

Venecuelanska nacionalna skupština proglasila je u ponedjeljak stanje uzbune, a vlada je naredila školama i firmama da ostanu zatvorene zbog prestanka snabdijevanja električnom energijom koja traje već šest dana. 

Mnogi dijelovi zemlje još nemaju struje, a u onim područjima u kojima je vraćeno snabdijevanje električnom energijom struje ima samo nekoliko sati na dan i onda je opet isključe. 

Opozicija je izjavila kako je zbog nestanka struje u državi poginulo najmanje 17 osoba. Privremeni samoproglašeni predsjednik Huan Gvajdo za ovakvo stanje u zemlji okrivio je vladu službenog predsjednika i njeno loše upravljanje državom, a Nikolas Maduro krivicu je prebacio na SAD i imperijalističke sile te rekao kako je za sabotažu električne mreže korištena američka tehnologija, aludirajući pritom na opoziciju. 

Tarek Sab najavio je pokretanje istrage samo nekoliko sati nakon što je predsjednik Maduro rekao u televizijskom obraćanju naciji da je došao čas pravde i da će pravosudni sistem goniti osobu koja stoji iza ovog zločinačkog napada na venecuelanski elektroenergetski sistem. 

U međuvremenu, SAD su najavile da se pripremaju nametnuti dodatne sankcije venecuelanskim finansijskim institucijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.