REAKCIJE

Žestok verbalni rat: Erdoan nazvao izraelskog premijera tiraninom koji ubija djecu

Nazvao ga lopovom te dodao da mu se sudi u njegovoj zemlji

Redžep Tajip Erdoan. Arhiv

Index.hr

13.3.2019

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) optužio je Benjamina Netanjahua (Netanyahu) da je tiranin koji ubija djecu nakon što je njega izraelski premijer nazvao diktatorom. Tako napetost između dvojice lidera doseže vrhunac. 

- Neka nam ne dijeli lekcije. Hej, Netanjahu, saberi se. Ti si tiranin - rekao je turski predsjednik na skupu u Ankari optuživši izraelskog lidera da je ubijao palestinsku djecu. 

Zatim je izraelskog premijera nazvao lopovom te dodao da mu se sudi u njegovoj zemlji. 

- Tom lopovu koji vodi Izrael sudi se u njegovoj zemlji. Zašto se sudi Netanjahuu i njegovoj supruzi? Za krađu - rekao je smjerajući na optužnicu podignutu protiv izraelskog lidera u tri predmeta za navodnu korupciju. 

Ove sedmice su se zaoštrili odnosi Turske i Izraela pošto je Netanjahu, usred izborne kampanje, izjavio da Izrael nije država svih njenih građana nego isključivo jevrejskog naroda, dakle ne i velike arapske zajednice. 

Ibrahim Kalin, portparol turskog predsjednika, osudio je u utorak, kako je rekao, očiti rasizam izraelskog premijera. 

- Erdoan, turski diktator, napada izraelsku demokratiju, a zatvori su mu puni turskih novinara i sudija. Kakva lakrdija - istaknuo je Netanjahu u poruci koju su objavile njegove službe u noći na srijedu. 

Takva reakcija je u srijedu potaknula novu Kalinovu paljbu na izraelskog premijera. 

- Aparthejdska država kojom upravlja, okupira palestinskog teritorija, ubija žene i djecu i zatvara Palestince na njihovoj zemlji. Lažima i pritiscima neće sakriti svoje zločine - objavio je na Twitteru portparol turskog predsjednika. 

Erdoan je uz to podsjetio na okršaje izraelske policije i Palestinaca dan ranije na Platou džamija u Jerusalemu, izrazivši žaljenje što su izraelski redarstvenici i vojnici ušli na to sveto mjesto. 

- Ne provociraj nas. Nikada nismo progonili nijednog Jevreja u ovoj zemlji, nikada nismo ni u jednoj sinagogi činili ono što vi činite (na Platou džamija). Ne provocirajte nas, nećemo se dati prevariti - upozorio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.