MIŠLJENJA Antonio Tajani branio diktatora

Šef Evropskog parlamenta izazvao kritike zbog izjave: Musolini je radio pozitivne stvari

Sram neka bude one koji manipuliraju onim što sam navodno rekao o fašizmu, istakao je

Avaz.ba
14.03.2019 16:30

Antonio Tajani

Foto: Arhiv

Antonio Tajani, šef Evropskog parlamenta koji je nedavno Istru i Dalmaciju nazvao italijanskom, izazvao je novu buru kritika nakon što je navodno izjavio kako je fašistički diktator Benito Musolini (Mussolini) "radio pozitivne stvari za Italiju", javlja Politico.eu.

Tajani je u intervjuu za popularnu radijsku emisiju "La Zanzara" rekao: "Dok Musolini nije objavio rat cijelom svijetu sljedeći Hitlera, dok nije donio rasne zakone i, izuzmemo li dramatični događaj vezan uz Mateotija (Musolinijev suparnik kojeg je ubio režim), radio je pozitivne stvari da bi se izgradila infrastruktura u našoj zemlji." 

Tajani se tu nije zaustavio.

- Treba biti objektivan. Nisam fašista, nikad nisam bio fašista i ne dijelim njegovu političku misao, ali moramo biti iskreni, gradio je puteve, mostove, zgrade. Pobošljao je mnoge dijelove naše Italije - istakao je šef Evropskog parlamenta. 

Nakon lavine kritika, Tajani se pokušao opravdati na Twitteru.

Sram neka bude one koji manipuliraju onim što sam navodno rekao o fašizmu. Uvijek sam bio uvjereni antifašista, nikome neću dozvoliti da kaže suprotno. Fašistička diktatura, rasni zakoni i smrti koje je to izazvalo su najcrnja stranica u italijanskoj i evropskoj historiji - napisao je Tajani. 

Komentari

NA VRH