SAUDIJSKA ARABIJA

Teroristički čin na Novom Zelandu u rangu je zlodjela ISIL-a i El-Kaide

Ovaj gnusni čin je suprotan svim ljudskim vrijednostima i usmjeren je protiv nevinih duša

S. N.

15.3.2019

Liga muslimanskog svijeta (Rabita) izražava svoju veliku bol i osudu terorističkog čina čije žrtve su desetine ubijenih i ranjenih osoba u džamijama Novog Zelanda.

Ti prizori nam sasvim jasno predočavaju slike postojanja mržnje i obijesti u svijetu koji je u velikoj potrebi za ujedinjavanjem oko vrijednosti ljubavi, harmonije i mira - saopćeno je iz ove organizacije.

U proglasu Rabite koji je objavio generalni sekretar i predsjednik Upravnog odbora Svjetske organizacije islamskih učenjaka, šejh dr. Muhamed  Abdulkerim el-Isa, ocijenjeno je da je ovaj "barbarski i gnusni čin krvoprolića u istoj ravni s onim što čini ISIL i El-Kaida".

- Rabita stalno naglašava važnost liječenja ekstremizma i kontraekstremizma posebno kroz donošenje zakona kojima se zabranjuje svaki oblik podsticanja na mržnju, uključujući i vjerski i etnički prijezir. Proglas generalnog sekretara upozorava da će teroristička djela poput ovog podmuklog i kukavičkog čina dati podstreka i drugima ukoliko se ne poradi na donošenju spomenutih zakona i ukoliko se bude nemarno u odgajanju generacija na temeljima ljudskih i moralnih vrijednosti - stoji u objavi.

U Rabiti ističu i da je neophodno slobode urediti okvirima zakona i morala čime bi se spriječile ideje iz kojih se rađaju zla djela poput ovog.

- Ovaj gnusni čin je suprotan svim ljudskim vrijednostima i usmjeren je protiv nevinih duša, a ideja ekstremizma navodi na mržnju i prijezir - istakao je El-Isa.

Generalni sekretar Rabite izrazio je svoje povjerenje u vladu Novog Zelanda da će učiniti sve da se teroristi koji su se upustili u ovaj gnusni čin kao i svako ko ima veze s terorizmom dovedu pred lice pravde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.