STAVOVI

Komesar EK: Napadi poput ovog na Novom Zelandu mogući su i u Evropi

Svi smo u mislima s porodicama poginulih i svima koji su pogođeni tim napadom

King: Zanimao se i za stanje u regiji. Agencije

Avaz.ba

15.3.2019

Komesar za sigurnosnu uniju u EK, Britanac Džulijan King (Julian King), kazao kako se ne može isključiti da bi se napad poput onog koji je izveden u Kristčurču na Novom Zelandu mogao dogoditi i u Evropi, iako su dosad iza takvih napada na "Starom kontinentu" uglavnom stajali islamistički ekstremisti.

King je tokom službene posjete Ljubljani, na Fakultetu političkih nauka, teroristički napad izveden u kojem je ubijeno najmanje 49 osoba nazvao groznim događajem. 

- Svi smo u mislima s porodicama poginulih i svima koji su pogođeni tim napadom - kazao je King. 

Iako je naglasio da su u Evropi najčešći teroristički napadi islamističkih ekstremista, nije isključio ni druge oblike terorizma, poput terorizma desnih ekstremista kakvim se za sada smatra i napad u Kristčurču.

On je rekao da je saradnja među evropskim državama u borbi protiv terorizma već pojačana, među ostalim jačim kontaktima snaga sigurnosti pojedinih država. 

- Saradnjom na evropskom nivou vodi se i borba protiv radikalizacije i novačenja ekstremista preko interneta, no na području protuterorističkih aktivnosti treba još mnogo toga uraditi - kazao je King. 

U raspravi na ljubljanskom fakultetu, ali i u razgovorima sa slovenskim ministrom unutrašnjih poslova Boštjanom Poklukarom te predstavnicima slovenskih obavještajnih službi, bilo je riječi i o kibernetskoj sigurnosti te naporima za jačanje saradnje oružanih snaga na nivou EU-a, pitanju migracija, a Kinga je zanimalo i stanje u regiji.

Poklukar je u razgovoru s Kingom istaknuo da je Slovenija sigurna država koja osigurava "visoku zaštitu šengenske granice", prenijeli su slovenski mediji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.