POTEZI U dogovoru s Evropskom unijom, Australijom i Kanadom

SAD i EU uvele nove sankcije Rusiji

Protiv šestero čelnika uvode se sankcije zbog zapljene ukrajinskih brodova u Kerčkim vratima blizu Krima

Avaz.ba
15.03.2019 19:35

Sankcijama se zamrzava imovina tih lidera

Foto: Ilustracija

Sjedinje Američke Države su u dogovoru s Evropskom unijom, Australijom i Kanadom uvele nove sankcije ruskim čelnicima zbog "nastavka agresije u Ukrajini", saopćilo je američko ministarstvo finansija.

Protiv šestero čelnika uvode se sankcije zbog zapljene ukrajinskih brodova u Kerčkim vratima blizu Krima i zbog njihova pomaganja pobunjenim separatistima na istoku Ukrajine.  

Sankcijama se zamrzava imovina tih lidera i zabranjuje se trgovanje s njima.

Otkad je Rusija počela svoju agresivnu kampanju protiv Ukrajine i okupaciju Krimskog poluotoka, pokazali smo zajedno s prekoatlantskim partnerima odlučno protivljenje nezakonitom djelovanju Rusije, pa i njenu napadu u Kerčkim vratima - navodi se u saopćenju američkog State departmenta. 

SAD je sankcionirao i dvojicu ukrajinskih separatista koji su sudjelovali u organiziranju tih izbora, Alekseja Najdenka i Vladimira Visockog kojima se zamrzava eventualna imovina u SAD, a američkim državljanima se zabranjuje poslovanje s njima.

Na toj crnoj listi koju je izradio Vašington je i osam ruskih firmi, među kojima šest vojnih skupina koje su djelovale na Krimu.

Komentari

NA VRH