ODLUKE

Tramp uložio veto na zakon protiv zida na granici

Uzvratio prije svega demokratima, ali i nekim republikancima koji su se usprotivili tom potezu prvim vetom u njegovu mandatu

AFP

Avaz.ba

16.3.2019

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Trump) uložio je veto na zakon koji bi prekinuo vanredno stanje koje je objavio radi podizanja zida na granici, uzvrativši prije svega demokratima, ali i nekim republikancima koji su se usprotivili tom potezu prvim vetom u njegovom mandatu.

Nije vjerojatno da će Kongres uspjeti prikupiti dovoljno glasova kako bi nadišao veto dok imigracija i Trampovi planovi za izgradnju zida duž američke južne granice postaju ponovno glavna pitanja u predsjedničkoj kampanji 2020.

Tramp je proglašavanjem vanrednog stanja zaobišao Kongres kako bi uzeo novac već određen za druge programe kako bi platio zid na granici SAD i Meksika i tako suzbio masovnu ilegalnu imigraciju i ulazak droge i kriminalaca. 

Senat je svojim zakonom u četvrtak pokušao ukinuti odluku predsjednika, a demokratima se u tome pridružilo i dvanaest Trampovih republikanaca. 

Prije ulaganja veta Tramp je ponovno rekao kako postoji ogromno nacionalno vanredno stanje, a američki glavni državni advokat Vilijam Bar (William Barr) rekao je kako je predsjednikova odluka bila zakonita. 

Demokrati pred sudovima nastoje osporiti Trampovu odluku kao protivustavno prisvajanje ovlasti Kongresa da odlučuje o finansijama. 

Pored Trampa su bili i dužnosnici za zaštitu granica kao i ljudi čije su članove porodica ubili ilegalni imigranti u SAD dok je ulagao veto tokom svečanosti potpisivanja u Ovalnom uredu.

Trump je izgradnju zida na granici učinio centralnim obećanjem svoje kampanje za Bijelu kuću 2016.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.