NOVI ZELAND Usmrtio 49 ljudi

Monstrum Brenton Tarant prvi put se pojavio na sudu, muškarac ga htio ubiti nožem

On je doveden pred sudiju u bijeloj zatvorskoj odjeći te s lisicama na rukama, a izrečena mu je jedna tačka optužnice koja se odnosi na ubistvo

Avaz.ba
16.03.2019 08:34

Tarant na sudu

Foto: Agencije

Terorista Brenton Tarant (Tarrant), koji je izvršio teroristički napad na džamiju na Novom Zelandu i ubio 49 osoba, pojavio se na sudu, javlja BBC.

On je doveden pred sudiju u bijeloj zatvorskoj odjeći te s lisicama na rukama, a izrečena mu je jedna tačka optužnice koja se odnosi na ubistvo. Po ulasku u sudnicu, pišu novozelandski mediji, terorista iz Kristčurča je bio smiren, smijao se i na kraju fotoreporterima pokazao simbol "White power" pokreta.

Očekuje se da će optužnica biti uskoro proširena. 

U pritvoru su još dvije osobe, od kojih nijedna nije ranije imala problema sa zakonom. Tarant ostaje u pritvoru bez mogućnosti plaćanja kaucije, a na sudu će se ponovo pojaviti 5. aprila.

Kako piše portal NZ Herald, nepoznati muškarac pokušao je ući u zgradu okružnog suda u Kristčurču, ali su ga spriječili.

On je sa sobom ponio nož, a izjavio je kako želi ubiti čovjeka optuženog za teroristički napad.

Najmanje 49 osoba je ubijeno u masakru u gradu Kristčurču, a više od 40 ranjeno u terorističkom napadu na dvije džamije.

Za sada su uhapšene četiri osobe, među kojima je Australac Tarant, koji je ovaj krvavi pir prenosio uživo na svom Facebook profilu.

Policija je pronašla automobil pun bombi, a svjedoci koji su preživjeli napad opisali su užasne scene.

NA VRH