NOVI ZELAND

Evo kako se u školi ponašao monstrum koji je ubio 49 ljudi u džamiji

U ubilački pohod, koji je prenosio uživo na Facebooku, krenuo je naoružan dvjema sačmaricama i dvjema poluautomatskim puškama

Brenton Tarant

Avaz.ba

16.3.2019

Brenton Tarant (Tarrant) jučer je upao u džamije u gradu Kristčurču na Novom Zelandu i ubio najmanje 49 ljudi. U ubilački pohod, koji je prenosio uživo na Facebooku, krenuo je naoružan dvjema sačmaricama i dvjema poluautomatskim puškama.

Na snimku su se mogle čuti četničke pjesme iz devedesetih godina, a na svojim je puškama imao ispisana imena povijesnih ličnosti i mjesta iz Srbije i Crne Gore. U 2016. i 2017. bio je i u Hrvatskoj. 

Dvadesetosmogodišnji Australac bio je rasista i zagovornik bjelačke nadmoći koji se otvoreno divio Andersu Brejviku (Breiviku), Norvežaninu koji je 2011. godine ubio 77 osoba.

Smrt oca nedugo nakon škole

Luk Mekskimingom (Luke McSkimming) je s Tarantom četiri godine pohađao srednju školu u Graftonu, malom gradu u Novom Južnom Velsu. 

Luk se odselio iz Graftona nakon završetka srednje škole. Kazao je kako je Grafton mali grad u kojem je teško naći pristojan posao. Odselio se u Zapadnu Australiju kako bi dobio pripravništvo u jednoj kompaniji. Trenutno živi i radi u Pertu.

- Nisam razgovarao s Brentonom još od kraja škole. Ne znam zapravo previše šta se događalo s njegovim životom od završetka škole 2009. jer je tada izgubio je oca - kazao je Luk.

Tarantov otac bio je profesionalni atletičar, a 2010. je umro od raka. Imao je 49 godina. Njegova majka još živi u Australiji.

Tih i povučen tip

- Četiri sam godine išao u školu s njim i ovo me iznenadilo. Bio je tih, povučen tip s lošijim ocjenama. Nije ga bilo previše briga za nastavu - dodao je Luk.

U manifestu koji je Tarant objavio, sebe je opisao kao "tipičnog bijelca rođenog u australskoj radničkoj klasi s niskim primanjima", dodajući kako ga obrazovanje nije puno zanimalo. U manifestu je migrante koji nemaju bijelu boju kože zvao uljezima i osvajačima.

- Ne sjećam se da je ikad imao rasističke ispade. Nemam pojma šta mu se dogodilo ni šta je bio okidač za jučerašnja ubistva - kazao je Tarantov bivši školski kolega.  

Nije se družio s popularnom grupom

- Bio je prijateljski raspoložen i s njim se moglo razgovarati, ali to je bila srednja škola, svi su mogli pričati sa svima bez problema. Brenton je imao prijatelje, ali u to vrijeme se nije družio s popularnom grupom - ispričao je Luk za Index.

Luk je napomenuo kako je Tarant nakon škole radio kao trener u "Big Riveru", lokalnoj teretani u centru. Tamo je bio zaposlen od 2009. do 2011.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.