SVIJET

Istina iza simbola koji je manijak s Novog Zelanda pokazao u sudnici

Gest rukama koji je dodatno naljutio ljude nakon pokolja koji je napravio u dvije džamije u Kristčurču

Brenton Tarant. Screenshot

Avaz.ba

17.3.2019

Kad se Brenton Tarant (Tarrant) pojavio na novozelandskom sudu u subotu, napravio je gest rukama koji je dodatno naljutio ljude nakon pokolja koji je napravio u dvije džamije u Kristčurču, gdje je pobio pedeset ljudi, a četrdesetak njih ozlijedio.

Dvadesetosmogodišnjak, optužen za ubistvo 50 ljudi tokom pucnjave u petak, u sudnici se pojavio bez pokazivanja pokajanja, a čak se i nasmijao dok je desnom rukom pokazivao "ok" simbol. 


Taj gest rukom, često popraćen smiješkom, povezuje se s bijelim suprematističkim grupama. Smatra se da srednji prst, prstenjak i mali prst predstavljaju W (white), a palac i kažiprst P (power). 

No, iako neki bijeli suprematisti zaista koriste taj gest, postoji dobra šansa da to čine samo kako bi trolali ostatak svijeta. 


Kako je počelo 

Nije jasno kako se gest počeo povezivati s bijelim suprematistima. Članovi altdesnice počeli su koristiti "ok" simbol 2016. godine - te je godine Milo Jianopoulos  (Yiannopoulos) snimljen ispred Bijele kuće kako pokazuje taj znak.


Zatim, 2017. godine, korisnici "4chana" smislili su prevaru koju su nazvali "operacija O-KKK", koja je poticala ljude da koriste gest kao signal bijelog suprematizma, piše news.com.au.

- Moramo preplaviti Twitter i druge društvene mreže spamom i tvrditi da je "ok" signal bijele supremacije - pisalo je u objavi na toj društvenoj mreži, gdje su korisnicima naložili da naprave lažne profile i trolaju. 

Ljevičari su se toliko zakopali u svoje ludilo. Moramo ih prisiliti da kopaju još, sve dok im se ostatak društva više neće htjeti ni približiti.

Koja je namjera

Politička novinarka Amanda Markote (Marcotte) dala je svoje viđenje.

- Za to je "ok" simbol izmišljen - da služi kao suprematistički, ali istovremeno da izgleda kao običan simbol. Pa kad liberali izraze ogorčenje, bijeli suprematisti mogu igrati na kartu žrtve liberalne histerije.

- To nije samo bezazleni čin koji se može odbaciti. To može ili ne mora značiti da bijeli suprematisti šalju lukavi simbol. No, taj simbol bespogovorno identificira korisnika kao jedno - trola - napisao je lani o znaku advokat Dejvid Najvert (David Neiwert). 

Ko je koristio "ok" simbol

Mark iz Antidifamacijske lige prošle godine istaknuo je kako to što neko koristi "ok" simbol ne znači da su bijeli suprematisti.

- Niko ne bi trebao pretpostavljati ništa o korištenju tog simbola osim ako postoje drugi nepogrešivi suprematistički znakovi u tom kontekstu - napisao je na Twitteru.

No, uprkos njegovom savjetu, čini se kako se gest sad smatra uvredljivim.

U septembru prošle godine član američke obalne straže premješten je nakon što je napravio gest u pozadini prilikom emitiranja TV vijesti, iako je njegova namjera bila jasna.

- Što se tiče individualne namjere, nismo sigurni, ali on je iznimno loše prosudio - izjavila je Ejmi Midžet (Amy Midgett) iz obalne straže za Mic.com nakon incidenta.

U julu prošle godine, četvorica policajaca iz Alabame napravili su "ok" simbol za fotografiju u novinama. Kao rezultat toga, trening i operacije čitavog taktičkog tipa zaustavljeni su i pokrenuta je istraga o njihovim namjerama.

Stažista u Bijeloj kući izazvao je bijes 2017. godine kad je napravio "ok" znak na grupnoj fotografiji. No, stažista Džek Breuer (Jack) zanijekao je kako se radi o rasističkom gestu i kaže da je samo kopirao Donalda Trampa (Trump). 

- Na nekim od fotografija imitirao sam "ok" znak koji predsjednik ponekad pokazuje - rekao je za "The Daily Caller".

Ponosan sam na svoje židovsko porijeklo i snažno odbacujem nazore povezane s rasističkim organizacijama bijele moći. Nikad ništa ne bih radio s njima. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.