MAĐARSKA

Viktor Orban postavio uvjete za ostanak u EPP

Napetosti između premijera i stranke eskalirale su otkako je država pokrenula kampanju protiv predsjednika Evropske komisije

Viktor Orban. Arhiv

Avaz.ba

17.3.2019

Mađarski premijer Viktor Orban naveo je uvjete za ostanak svoje stranke Fidesza u Evropskoj pučkoj stranci (EPP) uoči glasanja iduće sedmice o izbacivanju Fidesza.

- Fidesz smatra da vrijedi ostati u EPP-u samo ako se u potpunosti ne pridruži redovima migracijskih zagovornika - saopćeno je iz  Orbanovog ureda.

Osim toga, zaštitu granica treba prebaciti iz nadležnosti Evropske komisije u nadležnost država članica, ministri unutrašnjih poslova moraju dobiti ovlasti za donošenje odluka o pitanjima migracije i zaštite granica, a iz proračuna EU članicama se treba isplatiti pola njihovih troškova za upravljanje granicama, dodao je.

Napetosti između Orbana i EPP-a eskalirale su otkako je Mađarska pokrenula kampanju protiv predsjednika Evropske komisije Jan-Klode Junkera (Jeana-Claudea Junckera), koji je poput njega član EPP, optuživši Brisel da podržava ilegalnu imigraciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.