MONSTRUM Bio inspiriran desničarima iz Evrope

Terorista sa Novog Zelanda počeo planiranje masakra nakon putovanja u Francusku

On se divio i britanskom fašisti Osvaldu Mosliju, koji je 1932. godine osnovao Uniju fašista u Velikoj Britaniji

Kurir.rs
18.03.2019 22:35

Brenton Tarant

Foto: Printscreen

Napad u Kristčurču dogodio se na drugoj strani svijeta,a ubica Brenton Tarant (Tarrant) izjavio je da je počeo planiranje masakra nakon putovanja u Francusku, inspiriran idejama koje su se iskristalizirale u desničarskom diskursu širom Evropske unije.

Ubica porijeklom iz Australije u svom manifestu je na 73 stranice objasnio namjeru da ubija muslimane, a ovaj dokumet je pun referenci na događaje u Evropi, evropske figure i ideje, a to se prije svega ogleda u njegovom naslovu, piše "Politico".

Izraz "velika zamjena" je izveden iz teze koju je 2011. objavio francuski desničarski intelektualac Reno Kami (Renaud Camus).

On je u istoimenoj knjizi, koja se slabo prodavala i nije naišla na dobre kritike, govorio o tome kako na mjesto francuske bijele populacije dolaze muslimanski imigranti koji masovno pristižu iz njenih bivših kolonija u Sjevernoj Africi.

Međutim, jasno je da je Kami postao popularan kod ultradesničara. Prema manifestu koji je napisao, ubica je proveo neko vrijeme u Francuskoj 2017. godine, a iskustvo u ovoj zemlji i njegovo izlaganje glasinama koje je čitao o muslimanima, učvrstilo ga je u odluci da izvrši ubistva.

- Godinama sam slušao i čitao o invaziji nebalaca na Francusku, mnoge od tih glasina i priča za koje sam vjerovao da su pretjerivanja, stvorene su da bi se potisnuo politički narativ. Ali kada sam stigao u Francusku, otkrio sam da te priče ne samo da su istinite, nego i duboko potcijenjene. U svakom francuskom mjestu, u svakom francuskom gradu bili su tu osvajači - napisao je Tarant u svom manifestu.

Kako navodi "Politico", jezik koji on koristi zvuči kao odjek riječi francuske ultradesnice i nema sumnje da je period proveden u Evropi utjecao na njegovu ideologiju.

On se divio i britanskom fašisti Osvaldu Mosliju (Oswald Mosley), koji je 1932. godine osnovao Uniju fašista u Velikoj Britaniji, a također je izraženo i njegovo obožavanje norveškog masovnog ubice Andersa Brejvika (Breivik) i konačno, Tarant sebe opisuje kao fašistu, a sve ukazuje na ideologiju koja je nastala tokom njegovog boravka u Evropi, zaključuje "Politico".

Komentari

NA VRH