POTRAGA

Medi bi mogla biti pronađena po rijetkom znaku u njenom oku

Koloboma može utjecati na šarenicu, leću i mrežnicu oka

Medelajn Meken nestala je prije 12 godina. Arhiv

Avaz.ba

20.3.2019

Već se 12 godina traga za Medelajn Meken (Madeleine McCann), koja je nestala u Portugalu 2007. Policija kaže da bi se curicu moglo pronaći po oznaci u oku koja je zapravo rijedak poremećaj šarenice. 

Djevojčica Medelajn Meken nestala je prije 12 godina. Dok su njeni roditelji bezbrižno večerali u restoranu, ona je, prema njihovim riječima, zajedno s bratom i sestrom spavala u apartmanu koji se nalazio preko puta. Policiji su rekli kako su svakih pola sata išli s provjeriti jesu li djeca u redu. Vrata su ostavljali otključanima. 

Da male Medi nema majka je uočila te večeri oko 22 sata. Otad joj se gubi svaki trag. U ovih 12 godina svijet obilaze njene fotografije. A ono po čemu je malena prepoznatljiva je mistični znak u njenom desnom oku. Upravo su na taj znak upućivali policijski službenici i poticali ljude da na njega obrate pažnju dok pomažu u potrazi.

Taj "trag" naziva se koloboma i to je zapravo jaz u strukturi oka, te se obično "slijeva" prema dnu oka. Može utjecati na jedno ili oba oka i ne znači da postoji rupa u očima, već samo da se one nisu u pravilno razvijale tokom trudnoće. Ovo se stanje javlja tokom četvrte ili pete sedmice nakon začeća.

Koloboma može utjecati na šarenicu, leću i mrežnicu oka. Teško je reći koliko ona utječe na dječji vid dok dijete ne bude malo starije.

Najčešći oblik koloboma je onaj koji utječe na šarenicu, često daje oblik zjenice koji nalikuje na ključaonicu. Djeca s ovim oblikom često imaju prilično dobar vid iako možda ne vole jaku svjetlost. A upravo taj oblik "skriven" je u Medelajninom desnom oku.

Koloboma je iznimno rijedak defekt oka koji se javlja jednoj od 10 hiljada rođenih beba. Dok bi Medelajninu oznaku moglo imati samo sedam od milion ljudi.

- Kada bismo pretražili fotografije djevojčica od tri do 15 godina starosti s ovom oznakom na očima, pronašli bismo svega nekoliko stotina takvih u Ujedinjenom Kraljevstvu i na desetke hiljada širom svijeta. Što bi bio jednostavan broj za skeniranje - rekao je Mik Nevil (Mick Neville), penzionisani glavni inspektor.

Defekt oka se ponekad nasljeđuje, ali u većini slučajeva ne postoji genetska veza. Ipak, ako vaše dijete ima kolobom, onda biste i vi trebali testirati oči u slučaju da imate nedijagnosticirane probleme. O drugim uzrocima koloboma se ne zna mnogo.

Ovo se stanje ne može izliječiti, ali se prati šestomjesečnim ili godišnjim pregledima oka. Neka djeca zbog toga moraju nositi naočale, a odrasli mogu dobiti kozmetičke kontaktne leće kako bi zjenica izgledala okruglo. Ponekad se preporučuju i sunčane naočale zbog osjetljivosti na štetne sunčeve zrake, piše ''The Sun''.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.