VREMENSKE NEPOGODE Nakon snažne oluje koja je pogodila centralni dio

Strašne poplave pogodile dijelove SAD: Najmanje četiri osobe poginule

Takozvani ciklon bomba nosio je sa sobom mećavu i vjetrove nalik na uragan

Avaz.ba
19.03.2019 09:04

Očekuje se povećanje nivoa rijeka

Foto: Printscreen: Twitter

U strašnim poplavama koje su ovih dana pogodile dijelove SAD poginule su najmanje četiri osobe, javlja CNN. Za sada se zna da ih je troje poginulo u Nebraski i jedna u Ajovi. 

Prema najavama meteorologa, u gradovima srednjeg zapada SAD ove sedmice očekuje se dodatno povećanje nivoa rijeka. Bit će mjestimičnih obilnih kiša od Ajove do Misisipija, ali to neće uzrokovati poplave.

Naime, prošle sedmice počeo je rasti nivo rijeka nakon snažne oluje koja je pogodila centralni dio SAD. Takozvani ciklon bomba nosio je sa sobom mećavu i vjetrove nalik na uragan. Snijeg se, nakon što je završila oluja, počeo otapati, uzrokujući pritom viši vodostaj i poplave.

Upozorenje zbog poplava izdato je za ogromno područje, za više od 8 miliona ljudi u 14 država, od Minesote do Meksičkog zaljeva, prenosi CNN.

Vanredno stanje

Američke savezne države Nebraska, Ajova i Viskonsin proglasile su vanredno stanje.

Sedamdeset i četiri grada, 65 okruga i četiri plemenska područja u Nebraski su pod vanrednim stanjem. Rekordne poplave pogodile su barem 17 mjesta u cijeloj državi, a zbog dizanja nivoa vode, očekuje se još više poplavljenih područja.

Guverner Nebraske Pet Rikets (Pete Ricketts) nazvao je poplave "najraširenijom katastrofom koju smo imali u historiji naše države".

Tagovi

SAD Poplave

Oglasi

Komentari

NA VRH