ZANIMLJIVO

O njihovim izumima se danas priča: Ko su žene koje su nadmašile muškarce

Uprkos preprekama sa kojima se inovatori suočavaju, četiri dame su uspjele da se istaknu i budu lekcija svima

Nikad niste previše mladi da biste utjecali na svijet. Ilustracija

L.Đ.

21.3.2019

Žene širom svijeta su imale brilijantne ideje i izume. Kreirati izum je kompleksno, a još je složenije dobiti priznanje za isti. Uprkos preprekama sa kojima se žene izumitelji suočavaju, četiri žene su uspjele da se istaknu i da budu lekcija svima, kako se može postati renomirano ime u svijetu inovacija. 

Hedi Lamar (Hedy Lamarr)

Hedi je porijeklom iz Austrije, a emigrirala je u Sjedinjene Američke Države gdje prvobitno postaje glumica u "zlatno doba" filma. Međutim Lamar odustaje od glume i razvija „Secret Communication System“. Ovaj sistem je pomogao u borbi protiv nacističkih snaga u Drugom svjetskom ratu. Poenta projekta je bila da manipulira radijskim frekfencijama u nepravilnim intervalima, između prijenosa i prijema, kako bi se kreirala neraskidiva veza koda da neprijatelji ne bi čuli poruke. Ovaj sistem je nastao za potrebe Drugog svjetskog rata i dobio je patent u 1941. godini. Ovaj izum nije dostigao svoj puni potencijal do kubanske raketne krize. 

Hedi Lamar je zapanjila svijet kreirajući inovativne i vrijedne izume za ratne potrebe.

Barbara Askins

Barbara Askins je rođena 1939. godine u Belfastu. Magistrirala je hemiju i postala hemičar u NASI, u poznatom „Marshall Space Flight Center“. Interesovalo je kako poboljšati astronomske i geološke fotografija snimljene iz svemira. Uspjela je razviti svoj slavni izum pomoću radioaktivnog materijala. Njeno otkriće je bilo korisno za medicinske X-zrake. Zbog njenog napredka u području medicine, Askins je postala prva žena koja je osvojila nagradu „Nacionalni izumitelj godine“ za 1987. godinu. 

Za mnoge žene u kasnim 1970-tim biti, automatski je značilo kraj bilo kakve karijere, Askins je takav stereotip promijenila tako što je nakon što je rodila  dvoje djece odlučila da nastavi školovanje i kreira izum koji će joj omogućiti popularnost. 

Rakel Zimerman (Rachel Zimmerman)

Za djecu 1980-ih godina je bilo nezamislivo da ih interesuje nešto drugo osim igre sa prijateljima. Sa Rakel, koja je tada imala 12 godina to nije bio slučaj, jer je ona kreirala svoj prvi izum. U osnovnoj školi ona je napravila softverski program koji koristi "bliss" pomoć onima koji ne mogu govoriti zbog invaliditeta. Softver je funkcionirao na način da kada korisnici upućuju na različite simbole kroz dodir na tastaturu, tada se simboli prevedu u pisani jezik, što komunikaciju čini jednostavnijom za osobe sa invaliditetom. 

Ovaj izum je bio početak karijere Rakel Zimerman. Mlada inovatorka je završila studij fizike. Ona sada radi u „The Planetary Society“ u Kaliforniji, gdje radi i za NASU koja ima program za pomoć oboljelima sa invaliditetom.

Rachel Zimmerman nas uči dvije lekcije:

1.Nikad niste previše mladi da biste utjecali na svijet

2. Veliki uspjeh u ranoj karijeri Vas treba inspirirati da napredujete, a ne da Vas ograničava.

Patrisia Bilings (Patricia Billings)

Patrisia je po struci kipar, bila je u potrazi kako kreirati cementni dodatak koji će zadržati njene skulpture od razbijanja. Postala je jedan od najpoznatijih ženskih izumitelja u 1970. godini. Nakon godina pokušaja i grešaka Bilings je na kraju kreirala tvar poznatu kao „Geobond“. Otkrila je da je ova tvar otporna na toplinu, netoksičnost i da je nezapaljiva. Ovaj izum je na kraju zamijenio azbest.

Bilings je godinama usavršavala svoj izum. Mnogi ljudi se obeshrabre nakon samo prvog promašaja, Patrisia Bilings nas uči da moramo biti strpljivi i uporni, jer svaka ideja i izum, moraju proći kroz nekoliko izmjena prije nego što budu spremne za korištenje.

Sve ove žene imaju jednu zajedničku crtu: borile su se protiv stereotipa da žena ne može kreirati izum na isti način kao muškarac. Svaka žena je imala vlastite prepreke, ali nisu odustale i danas su svrstane u legende poznatih ženskih izumitelja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.