SVIJET

Bila DJ, a onda postala najmlađa premijerka na svijetu: Poslije brutalnog masakra poštuje je cijela nacija

Dominirala na bini tokom svog nastupa u trajanju od 45 minuta, na muzičkom festivalu u Oklandu 2014. godine

Džasinda Ardern. AFP

Telegraf.rs

21.3.2019

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern (Jacinda) dobila je pohvale iz gotovo svih krajeva svijeta zbog svog nastupa i poruka koje poslala poslije brutalnog terorističkog napada koji se dogodio prošlog petka u Kristčurču

Ona je napad nazvala terorističkim činom i istakla da je to bio najcrnji dan za Novi Zeland. Posjetila je i tješila rođake poginulih, istakla da će se zakoni o oružju promijeniti i da nikada neće izgovoriti ime napadača. Niko nije mislio da je dorasla situaciji u kojoj se našla, ali je ova dama svima održala lekciju kako treba voditi državu, a o njenom životu i radu sada pišu brojni svjetski mediji. 

Ona je najmlađa žena lider na svijetu, a premijerka Novog Zelanda je postala kada je imala 37 godina. Prije nego što je postala premijerka, Džasinda je vodila drugačiji život, i to kao DJ na bini, što je veliki kontrast u poređenju s njenim sadašnjim poslom, prenosi Daily Mail.

Ona je, s velikim osmijehom na licu, dominirala na bini tokom svog nastupa u trajanju od 45 minuta, na muzičkom festivalu u Oklandu 2014. godine. 

Otkako je postala lider Laburističke partije, njene objave na Instagramu su prikazivale ženu koja gradi karijeru i koja želi zaustaviti siromaštvo među djecom. 

Mediji su otkrili da je ova dama voljela puštati muziku grupa "Spice Girlls", "The Beatles", onda Iggy Pop i Snoop Dogg. 

- Godinama je Ardern bila DJ u svoje slobodno vrijeme - rekla je urednica digitalnog izdanja magazina "Marie Claire" Izabel Truman (Isabelle). 

Govoreći o ovoj snažnoj liderki, Truman je otkrila da je postala prijateljica sa Džasindom nakon što ju je upoznala 2014. godine. 

- Ona je i dalje ista iskrena, ljubavna i nevjerovatno pametna žena, koju sam oduvijek znala. Još je ona prijateljica s kojom možeš da se smiješ uz vino, samo što je ona sada osoba koja vodi zemlju - rekla je ona. 

Truman je otkrila priču o skromnim počecima Džasinde Ardern i istakla kakav je bio njen život prije nego što je postala najmlađa žena lider na svijetu, prenosi Daily Mail.

Ardern je rođena u pobožnoj porodici mormona, ali je svoju vjeru napustila kada je bila u ranim dvadesetim godinama, zbog toga što je vjera zabranjivala istospolne brakove. 

Otac joj je bio policajac pa je njena porodica neko vrijeme živjela ispred policijske stanice. Ardern kaže da je bila prihvatljivi štreber u srednjoj školi. Jednom je ispričala kako je pomogla policiji da uhvati lopova sa posla kad je na nekoj žurci naletjela na njega. 

Čini se da je oduvijek imala interesiranja za politiku. Učestvovala je u kampanjama u srednjoj školi, kada je pozivala školu da dozvoli djevojčicama da nose pantalone. 

Kada je imala 17 godina, počela je volontirati za Laburističku partiju. Išla je od vrata do vrata, dijelila letke i te aktivnosti je uklapala sa poslom u lokalnoj ribarnici. 

Svoju vrećastu odjeću je zamijenila stiliziranim odijelima kada je postala najmlađi poslanik Laburista na Novom Zelandu 2008. godine. 

- Ja sam prva koja priznajem da nisam normalna mlada osoba - rekla je ona u svom govoru u parlamentu, kada je imala samo 28 godina. 

Svi njeni potezi nakon tragedije na Novom Zelandu djeluju prirodno, a to i jesu, jer je Ardern oduvijek uspijevala napraviti balans između saosjećanja i empatije i političkih funkcija. 

Ona je treća žena na čelu novozelandske vlade, najmlađa premijerka za više od stoljeća, drugi ženski lider u svijetu koji se porodio u kancelariji, a sada, nakon terorističkog napada u Kristčurču – mora upravljati nacijom dok se ona oporavlja od horora bijelog ultranacionalizma. Da se umije snalaziti u iznenadnim situacijama pokazala je od samog početka svoje političke karijere.

Džasinda se svega sedam sedmica prije izbora 2017. našla na čelu opozicije, kad je njena stranka imala najniži rejting u periodu od 20 godina. U svijetu su je odmah vidjeli kao dio naprednih, mladih lidera, rame uz rame sa francuskim Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) i kanadskim Džastinom Trudoom (Justin Trudeau). 

- Donijet ću drugačiji pečat kampanji – rekla je tada, a tako je i bilo. 

Njen pozitivni stav je njenoj partiji donio pobjedu na izborima. Jednom kad je ispregovarala koaliciju da oformi vladu i kad je preuzela kancelariju premijera, rekla je građanima Novog Zelanda da će nova vlada biti fokusirana, saosećajna i snažna. Te tri vrijednosti su stalno prisutne u njenom pristupu poslu. Kao lider Novog Zelanda Ardern je pokazala da snaga i odlučnost nisu zavisni od veličine zemlje. 

Svog sadašnjeg partnera, voditelja Klarka Gejforda (Clarke Gayford) je srela nakon što joj je napisao pismo o svojim zabrinutostima oko zakona o sigurnosti o kojem se raspravlja u parlamentu. 

Ono što je počelo kao prijateljstvo, ubrzo je preraslo u ljubav. Par je u junu 2018. godine dobio kćerku, pa je tako Džasinda postala prva svjetska liderka od 1990. godine koja se porodila dok je bila na dužnosti. Prije Ardern samo je Benazir Buto (Bhutto), tadašnja premijerka Pakistana, rodila u vrijeme mandata.

Kada je najavila svoju trudnoću, istakla je sljedeće: 

- Ja ću biti premijerka i mama, a Klark će biti prvi čovjek ribolova i tata koji će čuvati dijete kod kuće. 

Džasinda, koja je saznala da je trudna dok je pregovarala o koalicionoj vladi u oktobru 2017., rodila je djevojčicu u junu i objavila kratak post o tome na Instagramu. Nakon svega šest sedmica vratila se na posao. Ardern je također privukla pažnju jer se ne boji govoriti protiv nejednakosti koju trpe žene političari, uključujući seksizam na radnim mjestima ako planiraju djecu. 

Trudnoća, porodiljsko odsustvo i rođenje kćerke dok je radila, također su izdvojili Ardern, jer su mnogi to protumačili kao simbol napretka žene na funkciji lidera. Gostovanja u američkim emisijama i dovođenje kćerke na binu govornice Ujedinjenih naroda samo su povećali njenu popularnost. Ardern se također nalazi na listi magazina "Time" 100 najutjecajnijih ličnosti u svijetu. Toliko je popularna da je čak iskovan termin "džasindamanija".

Iako su njena mladost i popularnost izazvali sumnje kod kritičara, dvije godine nakon ulaska u kancelariju, mediji i javnost su oduševljeni njenim postupanjem nakon tragedije u Kristčurču. 

Ovim je stavila tačku na svako odvajanje muslimanske od drugih zajednica, a ovo je brzo bilo propraćeno obećanjem oštrijih zakona o oružju, osiguravanjem sredstava za sahranu žrtava i finansijsku pomoć njihovim porodicama, da bi već sljedećeg dana posjetila Kristčurč, razgovarala sa liderima svih partija i tješila pogođene, navodi Washington Post.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.