NOVI ZELAND

Prvu džumu obilježilo emitiranje ezana uživo na državnim televizijama

Premijerka Ardern je u kratkom obraćanju prije džuma-namaza citirala hadis poslanika Muhammeda, a. s.

Ezan prenosile dvije televizijske kuće. Printscreen: YouTube

Avaz.ba

22.3.2019

Prvu džumu na Novom Zelandu, nakon terorističkog napada Brentona Taranta (Tarrant) na džamije u Krajstčerču u kojem je ubijeno 50 i ranjeno još toliko muslimana, obilježilo je emitiranje ezana uživo na državnim radio i televizijskim kućama Radiju Novi Zeland (RNZ) i Televiziji Novi Zeland (TVNZ).

Širom Novog Zelanda održani su programi prisjećanja i odavanja počasti žrtvama terorističkog napada u džamijama El-Nur i Linvud.

Nakon što je putem javnih emitera emitiran ezan za džuma-namaz, širom zemlje je održan dvominutno odavanje počasti ubijenim.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern (Jacinda) prisustvovala je klanjanju džuma-namaza u parku Hagley u Krajstčerču.

Premijerka Ardern je u kratkom obraćanju prije džuma-namaza citirala hadis poslanika Muhammeda, a. s., u kojem je poručila da su svi vjernici kao jedno tijelo.

- Poslanik Muhammed je rekao: 'Vjernici jedni drugima ukazuju poštovanje, samilost i simpatije i oni su kao jedno tijelo. Ako jedan dio tijela boluje, i drugi dijelovi mu se pridruže u bolu." Novi Zeland je s vama. U žalosti mi smo jedno - poručila je Ardern.

Alabi Latif Zirulah, imam džamije Linvud, proučio je ezan, a hutbu je održao imam džamije El-Nur Džemal Fud zahvalivši premijerki i vladi Novog Zelanda te svim građanima na podršci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.