VELIKA BRITANIJA

Podrška sporazumu s EU o Brexitu ako Tereza Mej podnese ostavku

BBC prenio je izjavu nekoliko poslanika iz partije Konzervativne partije

Tereza Mej pod sve većim pritiskom da podnese ostavku. Arhiv

Srna

24.3.2019

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) mogla bi dobiti podršku za sporazum s EU o Brexitu ukoliko obeća da će podnijeti ostavku, izjavilo je nekoliko poslanika iz njene Konzervativne partije. 

Britanski BBC prenio je izjavu nekoliko poslanika iz partije Tereze Mej koji su rekli da će nevoljko podržati sporazum ukoliko ona ne bude zadužena za narednu fazu pregovora s EU.

Nešto ranije su britanski mediji objavili da ministri pripremaju plan da s vlasti svrgnu Mej i da na funkciju imenuju "privremenog premijera" do glasanja za novog lidera Konzervativne partije kasnije tokom godine.

Iz kancelarije britanske premijerke demantirali su da bi Mej mogla podnijeti ostavku.

Britanski mediji ističu da je Mej pod sve većim pritiskom da podnese ostavku nakon što je od EU bila primorana zatražiti produženje člana 50. Lisabonskog ugovora.

Nije poznato hoće li Mej treći put pred parlament na glasanje iznositi sporazum o Brexitu nakon što je medijima izjavila da će to učiniti samo u slučaju da ima dovoljnu podršku poslanika.

BBC navodi da će poslanici nekoliko partija sredinom sedmice iznijeti alternative za plan Mej za Brexit.

Jučer je više stotina hiljada ljudi marširalo ulicama Londona sa zahtjevom da se održi novi referendum o ostanku u EU. Prema podacima organizatora, u demonstracijama je učestvovalo više od milion ljudi. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.