AFRIKA

Masakr u Maliju: Naoružani napadači ubijali sve pred sobom

Val nasilja se širi dalje po regionu Sahel u Zapadnoj Africi

Mali: Nasilje se širi prema Zapadnoj Africi. AFP

B92

24.3.2019

Naoružani napadači ubili su najmanje 134 ljudi u centralnom Maliju, mahom pastira iz zajednice Fulani, saopćili su malijski zvaničnici. 

To je najsmrtonosniji takav napad u proteklom periodu u regionu koji se oporavlja od pojačanog vala etničkog i džihadističkog nasilja, prenijele su agencije. 

Među žrtvama je bilo djece i trudnica. Gradonačelnik Molaje Guindo izjavio je da je riječ o očiglednom etnički motiviranom napadu. 

Napadi na sela Ogosagu i Velingara dogodili su se jučer, u trenutku dok se misija Vijeća sigurnosti UN-a nalazi u posjeti Maliju, nastojeći naći rješenje za nasilje u kojem je prošle godine poginulo na stotine civila. 

Val nasilja se širi dalje po regionu Sahel u Zapadnoj Africi. 

Jedan stanovnik sela, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je da je ovaj napad bio odmazda za napad u kojem je prošle sedmice poginulo 23 vojnika, a odgovornost za to je u petak preuzela organizacija povezana s El-Kaidom. 

Grupa je saopćila da je napad na vojnike bio odmazda za nasilje koje je počinila vojska Malija protiv nacionalne manjine Fulani.

Lokalne vlasti su sa svoje strane saopćile da je u pitanju masakr civila zajednice Fulani i da su ga počinili tradicionalni lovci rivalske zajednice Dogoni. Fulani su nomadi koji se bave stočarstvom i trgovinom. Dogoni su poznati kao lovci, a u svijetu po vjerskim ritualima i plesu pod maskama. 

Dogoni optužuju Fulanije da podržavaju džihadiste vezane za terorističke grupe na sjeveru zemlje i šire. Fulani, s druge strane, optužuju Dogone da podržavaju malijsku vojsku u njenim nastojanjima da zaustavi ekstremizam.

Džihadističke grupe povezane s El-Kaidom i Islamskom državom koriste etničke sukobe u Maliju i susjednim državama Burkini Faso i Nigeru da bi povećali regrutiranje i zauzeli ogromne površine teritorija kojima se praktično ne može upravljati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.