BRISEL Godišnjica bombardiranja

Iz NATO-a se oglasili: Primjena sile u SR Jugoslaviji bila je neophodna i legitimna

Srna
24.03.2019 16:55

Foto: Agencije

NATO, i poslije 20 godina, smatra da je primjena sile u SR Jugoslaviji (SRJ) bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a bila neophodna i legitimna i da je bombardiranje postiglo svoj cilj, saopćila je pres-služba Alijanse za "Sputnjik".

Sagovornik "Sputnjika" je izjavio da je NATO započeo operaciju u martu 1999. "s ciljem da se zaustavi humanitarna katastrofa koja se tada odvijala na Kosovu".

- Ova odluka je bila donesena nakon više od godinu borbi na Kosovu i neuspjeha međunarodnih diplomatskih napora za rješavanje konflikta. Operacija NATO-a je uslijedila nakon više od godinu intenzivnih napora UN-a i kontaktne grupe, čiji član je bila i Rusija, za postizanje mirovnog rješenja - rekao je činovnik NATO-a.

Prema njegovim riječima, Vijeće sigurnosti UN-a je "više puta karakterizirao kršenje ljudskih prava na Kosovu i porast broja izbjeglica, prognanih iz svojih domova, kao prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti".

Prema podacima Alijanse, do kraja 1998. godine više od 300.000 ljudi s Kosova napustilo je svoje kuće.

- Sporazumi o prekidu vatre su kršeni, dok su pregovori zašli u ćorsokak. Uzimajući u obzir porast krize, primjena sile NATO-a je bilo potrebna i legitimna - naveo je sagovornik iz NATO-a.

U Alijansi smatraju da je cilj operacije bio da se "stavi tačka na sve ratne akcije i represije protiv civila na Kosovu, da se osigura povratak izbjeglica i dozvoli pristup humanitarnim organizacijama".

- Zračna kampanja je postigla cilj. U junu 1999. godine SR Jugoslavija je pristala povući svoje snage s Kosova. Nasilje je prekinuto i izbjeglice su se mogle vratiti kući - izjavio je činovnik Alijanse.

On je dodao da je međunarodni kontingent KFOR-a kasnije "pomogao u osiguravanju bezbjednosti na Kosovu i u regionu u cjelini".

Komentari

NA VRH