SVIJET

Otkrivena nacistička prošlost jedne od najbogatijih njemačkih porodica

Odani nacistima i antisemitizmu

Screenshot

index.hr

25.3.2019

U nedjelju su mediji objelodanili podatke o nacističkoj prošlosti jedne od najbogatijih njemačkih porodica, objavivši informacije o prisilnom radu u tvornicama i antisemitizmu tadašnjih čelnika.

Kompanija "JAB Holding" u vlasništvu porodice Rajman (Reimann) objedinjuje nekoliko globalnih brendova, među kojima su "Dr. Pepper", "Krispy Kreme", "Panera Bread" i "Peet's Coffee".

Prema pisanju "Bilda", radnici su za vrijeme njemačkih nacističkih vlasti iskorištavani za prisilan rad te su zlostavljani u tvornicama i privatnim vilama u vlasništvu Alberta Rajmana starijeg i Alberta Rajmana mlađeg u Ludvigshafenu.

Obojica su navodno bili odani nacistima te su bili antisemiti. Neupitno je da su profitirali od Drugog svjetskog rata.

Kompanija je potvrdila informacije iz novinskog napisa te saopćila da je prije tri godine naručila istragu o porodičnoj nacističkoj prošlosti, koja je nedavno izašla na vidjelo.

- Laknulo nam je što su informacije izašle na vidjelo - saopćili su iz kompanije.

Peter Harf, direktor "JAB Holdinga", za "Bild" je rekao:

- Rajman Senior i Rajman Junior su krivi. Nijedan od njih više nije među živima, no zapravo su bili za zatvor.

Harf je kazao da je naučnik s Univerziteta u Minhenu Pol Erker (Paul) njemu i članovima porodica Rajman prije nekoliko sedmica predstavio rezultate istrage.

- Ostali smo bez riječi kad nam je profesor Erker iznio podatke. Bili smo duboko posramljeni jer ti su zločini odvratni - kazao je, dodavši da kompanija želi donirati 10 miliona eura odgovarajućoj organizaciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.