NORVEŠKA

Završeno "pakleno" putovanje: Nakon drame na moru kruzer stigao u norvešku luku

Evakuacija je trajala gotovo cijelu noć, a spasioci su helikopterima izvlačili putnike

Avaz.ba

25.3.2019

Luksuzni turistički brod kojem se pokvario motor tokom oluje u Norveškom moru stigao je u luku Molde na zapadu Norveške.

Posada kruzera poslala je poziv za pomoć nakon što je brod plutao bez pogona po nemirnom moru na oko stotinu metara od kopna. 

Spasilačke službe su pomoću helikoptera sa broda izvukle 479 ljudi prije nego što su neki od motora ponovo stavljeni u pogon i kruzer je odvučen ka luci.

Brod pripada kompaniji "Viking ocean cruzes", koja je dio grupacije u vlasništvu norveškog milijardera Torstina Hagena.

- Izbjegli smo katastrofu. Brod je plutao na oko stotinu metara od kopna. Da su se nasukali, suočili bi se s velikom nesrećom - rekao je zvaničnik holandske policije Hans Vik.

CNN je javio kako je dvadesetak putnika povrijeđeno te da je dio zadržan u bolnici, a dio je već pušten kućama. Iz lokalnog Crvenog križa, čiji su radnici također spašavali putnike, kazali su kako su povrijeđeni uglavnom zadobili modrice i posjekotine, dok su rijetki imali i slomljene kosti.

Valovi koji su udarali o kruzer bili su visoki od šest do osam metara te su ga uz jak vjetar gurali prema kopnu. Kapetan je zatražio hitnu evakuaciju putnika. Ali ona je bila otežana zbog jakog nevremena. Evakuacija je trajala gotovo cijelu noć, a spasioci su helikopterima izvlačili putnike.

Kasno sinoć uspjeli su i osposobiti jedan motor na kruzeru te ga usidriti, i to samo dva kilometra od kopna. Pitanje je šta se moglo dogoditi da je ogromni kruzer završio u stijenama.

Nakon što je evakuirano 479 od ukupno 1.373 putnika, inžinjeri su uspjeli pokrenuti i druge motore te je evakuacija prekinuta, a kruzer je krenuo prema luci Molde.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.