MIŠLJENJA

Velika Britanija bi mogla neograničeno boraviti u zatvoru sporazuma s ključevima ćelije u džepu Majkla Barniera

Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP) saopćila je u utorak da neće biti prinuđena da podrži "otrovni" sporazum

Velika Britanija i EU. Ilustracija

Fena

26.3.2019

Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP) saopćila je u utorak da neće biti prinuđena da podrži "otrovni" sporazum premijerke Tereze Mej (Theresa May) o razlazu s Evropskom unijom, povećavajući šanse da sporazum ne bude usvojen u parlamentu. 

Stranački portparol za Brexit Sami Vilson (Sammy Wilson) napisao je u tekstu objavljenom danas u nacionalnim novinama "Daily Telegraph" da poslanici DUP-a neće podržati sporazum o odlasku iz bloka koji je premijerka Mej postigla s EU ukoliko ga ne izmjeni da bi se bavio brigama stranke da će Ujedinjeno Kraljevstvo ostati na neograničeni period u EU.

Vilson piše u novinskom članku da bi produženje pregovora o Brexitu za jednu godinu bilo poželjno "kako ne bismo dobrovoljno boravili u zatvoru sporazuma o povlačenju s ključevima ćelije u džepu Majkla Barniera (Michel), šefa pregovaračkog tima EU.

DUP ima deset ključnih poslaničkih mjesta u Donjem domu parlamenta, a brojni tvrdokorni zagovornici Brexita mogli bi slijediti primjer te stranke kada budu odlučivali kako da glasaju.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.