PROCES

El Čapo traži novo suđenje

U zahtjevu podnijetom saveznom sudu u Njujorku, njegovi advokati u velikoj mjeri su se oslanjali na izvještaj objavljen 20. februara

El Čapo. AFP

Avaz.ba

26.3.2019

Meksički narkobos Hoakin Guzman El Čapo zatražio je od američkog sudije da poništi presudu kojom je osuđen za krijumčarenje više tona droge u SAD.

Guzman, poznatiji kao El Čapo, tražio je da mu se odobri novo suđenje. Tvrdi kako mu je zbog lošeg ponašanja uskraćeno ustavno pravo na fer suđenje.

U zahtjevu podnijetom saveznom sudu u Njujorku, El Čapovi advokati u velikoj mjeri su se oslanjali na izvještaj objavljen 20. februara u "Vice News", gdje je neimenovani član porote rekao da je najmanje pet porotnika prekršilo naređenja sudije time što je pratilo kako su mediji pokrivali slučaj tokom 11 sedmica suđenja. 

Prema navodima advokata odbrane, to je moglo da izloži porotnike nizu informacija, koje nisu prihvaćene na suđenju, kao što su izvještaji zasnovani na javnim sudskim zahtjevima da je El Čapo silovao devojčice od 13 godina, što je, kako tvrde, ugrozilo njihovu nepristrasnost.

El Čapo (61) je ranije negirao optužbe za silovanje. 

On je 12. februara u američkom sudu proglašen krivim zbog organiziranja krijumčarenja ogromnih količina droge.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.