ŠTA SMJERAJU

Misteriozno udruženje čiji je cilj rušenje Kim Jong-una: Njihov posljednji poduhvat uzbunio je svijet

Naveli su i da je njihova misija da pomognu onima u nevolji, i da zbog osjetljive prirode akcije ne žele da otkrivaju detalje

Kim Jong-un: Žele ga zbaciti. Agencije

Avaz.ba

27.3.2019

Misteriozna organizacija disidenata iz Sjeverne Koreje preuzela je odgovornost za upad u ambasadu te zemlje u Madridu, ali su odbacili tvrdnje da je to bio "napad" u kojem su učestovali i naoružani muškarci.

Civilna odbrana Čeolima, kako organizacija sebe naziva, tajnovita je grupa čiji je cilj da zbaci Kim Jong-una sa vlasti u Sjevernoj Koreji. Oni su demantirali da su u raciju umiješane druge strane zemlje, kao i da je ta akcija povezana sa samitom Donalda Trampa (Trump) i Kim Jong-una, koji se dogodio nekoliko dana kasnije. 

- Ovo nije bio napad. Odgovorili smo na hitnu situaciju u madridskoj ambasadi. Pozvani smo u Ambasadu, niko nije pretučen kao što se pisalo. Iz poštovanja prema domaćinu, Španiji, nije korišteno oružje. Svi u Ambasadi su tretirani sa dostojanstvom i neophodnim oprezom. Nijedna strana vlada nije znala za našu akciju prije provođenja - saopćili su.

Naveli su i da je njihova misija da pomognu onima u nevolji i da zbog osjetljive prirode akcije ne žele da otkrivaju detalje.

Saopćenje je izdato nedugo nakon što je španski sudija Hose de la Mata (Jose) rekao da su nakon upada u Ambasadu FBI-ju ponuđeni podaci koji su ukradeni iz. Sudija je naveo i da osobe koje su upale imaju američko i južnokorejsko državljanstvo i da su nakon akcije otputovale u SAD.

FBI to nije komentirao, ali je zvaničnik američke vlade Robert Paladino izjavio da SAD nemaju ništa sa tim upadom.

Civilna odbrana Čeolima je povodom tih informacija saopćila:

- Nijedna informacija o Madridu nije bila podijeljena ni sa jednom stranom s očekivanjem bilo kakve koristi ili novca u zamjenu. Organizacija je podijelila određene informacije ogromne potencijalne vrijednosti s FBI-jem u Sjedinjenim Američkim Državama, pod međusobno dogovorenim uvjetima poverljivosti. Ove informacije su dobrovoljno i na njihov zahtejv podijeljene, a ne naše. Izgleda da su ti uvjeti prekršeni.

Španski list "El Pais" izvijestio je da su u ambasadu upali napadači noseći lažno oružje, i da su zaposlene tukli i ispitivali, prije nego što su pobjegli u "luksuznim automobilima".

Civilna odbrana Čeolima je stekla međunarodno priznanje nakon što je navodno osnovana za odbranu Kim Han-sola, sina Kim Jong-nama. Kim Jong-nam, stariji polubrat sjevernokorejskog lidera, bio je izložen smrtonosnom nervnom agensu VKS 2017. godine dok je ulazio na aerodrom u Kuala Lumpuru, ubivši ga za nekoliko minuta.  

Američke, južnokorejske i malezijske vlasti su za napad optužile Pjongjang, ali je Sjeverna Koreja odlučno negirala svaku odgovornost. Nejasno je zašto je Kim Jong-nam ubijen, ali analitičari kažu da bi, ako Sjeverna Koreja stoji iza ubistva, možda Kim Jong-un vidio svog brata i njegovu porodicu kao moguću prijetnju njegovom vodstvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.