SVIJET

Ministar odbrane Venecuele: Niko se ne treba brinuti zbog ruskih vojnika

Nije tajna da Venecuela od 2001. ima tehničko-vojnu suradnju s Rusijom - kazao je Vladimir

Vladimir Padrino. Društvene mreže

Avaz.ba

30.3.2019

Venecuelski ministar odbrane, general Vladimir Padrino rekao je da se niko ne treba brinuti zbog dolaska ruskih vojnika u zemlju koji je Vašington nazvao provokacijom, a osudila venecuelska opozicija.

Nije tajna da Venecuela od 2001. ima tehničko-vojnu saradnju s Rusijom. Niko se ne treba brinuti. Jednostavno, sarađujemo - rekao je ministar u govoru koji je prenosila državna televizija. 

Ruski avioni s vojnicima i opremom sletjeli u Venecuelu

Karakas i Moskva potpisali su ugovor o vojnoj saradnji u vrijeme bivšeg predsjednika Huga Čaveza (Chavez) (1999. - 2013.). 

U subotu su dva ruska vojna aviona s vojnicima i opremom sletjela u međunarodnu zračnu luku u Karakasu.

- To je saradnja između ravnopravnih i strateških partnera, Rusije i Venecuele. Htjeli bismo sarađivati i sa Sjedinjenim Državama, ali budući da nismo robovi, nismo uspjeli - dodao je general koji je nazočio svečanosti na kojoj je Rusija otvorila školu za obuku pilota helikoptera u državi Jarakuju, na sjeverozapadu zemlje.

Gvajdo upozorava

Opozicioni čelnik Huan Gvajdo (Juan Guaido), kojeg je za privremenog predsjednika Venecuele priznalo pedesetak zemalja, među kojima i SAD, osudio je dolazak ruskih vojnika u zemlju, ocijenivši da se time krši ustav.

U petak su SAD ponovo upozorile Rusiju da ne raspoređuje snage u Venecueli, opetujući odlučnost da brani svoje i interese "svojih partnera" u regiji. 

Napetost raste ovih dana između Vašingtona koji traži odlazak Nikolasa Madura (Nicolas) i Moskve koja optužuje SAD da želi izvesti državni udar u toj naftom bogatoj zemlji.

Rusija je u četvrtak pozvala Trampa (Trump), koji ju je pozvao da napusti Venecuelu, da je poštuje i ne miješa se u njene veze s Karakasom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.