SVIJET

Tramp i Kim u poruci na papiriću o nuklearnom oružju

Dokument želi Pjongjangu dati jasnu i preciznu definiciju onoga što SAD naziva "konačnom, u potpunosti provjerljivom denuklearizacijom"

Kim Jong-un i Donald Tramp. Arhiv

antenam

30.3.2019

Na dan kad su propali pregovori u Hanoju prošlog mjeseca, američki predsjednik Donald Tramp (Trump) je sjevernokorejskom vođi Kim Jong-Unu uručio komad papira na kome je stajao otvoreni poziv za prenos nuklearnog oružja i goriva za rakete Pjongjanga u SAD, stoji u dokumentu, prenose agencije.

Tramp je 28. februara Kimu dao korejsku i englesku verziju američkog stava u hanojskom hotelu Metropole, tvrdi izvor upoznat s razgovorima koji je govorio pod uslovom anonimnosti. To je bio prvi put da je Tramp lično i direktno Kimu definirao šta smatra pod denuklearizacijom, tvrdi izvor.

Ručak dvoje čelnika otkazan je kasnije tog dana. Nijedna strana nije otkrila razloge za tu odluku, a taj dokument bi mogao rasvijetliti njene uzroke.

Prvi put ga je spomenuo portparol Bijele kuće za sigurnost Džon Bolton (John) u televizijskim razgovorima nakon dvodnevnog samita. Tada nije otkrio ključni američki zahtjev Pjongjangu iz dokumenta, o prenosu oružja i materijala u SAD.

Ideju da Sjeverna Koreja preda svoje oružje prvi je predložio sam Bolton 2004. Ponovio je svoj prijedlog prošle godine kad ga je Tramp izabrao za savjetnika. 

Dokument želi Pjongjangu dati jasnu i preciznu definiciju onoga što SAD naziva "konačnom, u potpunosti provjerljivom denuklearizacijom", otkriva izvor.

Sjevernokorejski zvaničnik je nakon samita optužio Boltona i državnog sekretara Majka Pompea (Mike) da su iznijeli "gangsterske zahtjeve" i naglasio da Pjongjang razmatra prekid pregovora s Vašingtonom i ukidanje samonametnutog zaustavljanja nuklearnih testova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.