TRŽIŠTA

Cijene nafte u prvom kvartalu 2019. skočile za 30 posto

Na američkom tržištu barel poskupio 1,8 posto. Arhiv

Fena

1.4.2019

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošle sedmice, četvrte zaredom, pa su u cijelom prvom tromjesečju skočile za 30 posto, što je posljedica smanjenja proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 1,6 posto, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,8 posto.

Zahvaljujući tome, na londonskom je tržištu u proteklom tromjesečju cijena "crnog zlata" porasla blizu 27 posto, a na američkom tržištu blizu 32 posto, pa se kreću na najvišim razinama u posljednja četiri mjeseca. 

To je najveći kvartalni skok cijena nafte od drugog tromjesečja 2009. godine, kada su skočile 40 posto.

Cijene nafte potiče smanjena proizvodnja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusije, koje se pridržavaju prošlogodišnjeg dogovora o smanjenju proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno. 

Cijene nafte rastu i zbog sankcija SAD na naftni sektor Irana i Venezuele, što dodatno ograničava ponudu na tržištima. 

Pritom su ulagači zanemarili prošlosedmičnu poruku predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) OPEC-u da poveća proizvodnju da bi zaustavio rast cijena.

Zbog očekivanja da će ove godine cijene nafte oslabiti u odnosu na 2018., dio proizvođača planira srezati proizvodnju. No, ako cijene nafte dodatno porastu, te planove bi mogli i odgoditi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.