VAŠINGTON

Glavni sekretar NATO-a sastaje se s Trampom

Susret organiziran prije dvodnevnih razgovora 29 ministara vanjskih poslova zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza

Donald Tramp i Jens Stoltenberg sastaju se danas. AFP

Avaz.ba

2.4.2019

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastaje se danas s američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump) uoči proslave 70. godišnjice vojno-političkog saveza, a koji je česta meta Trampovih kritika.

Susret Trampa i Stoltenberga organiziran je prije dvodnevnih razgovora 29 ministara vanjskih poslova zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza kojima će dominirati pitanje Rusije.

Tramp odavno ispituje korisnost saveza i druge članice ga optužuju za parazitsko ponašanje. 

Tramp od početka mandata pritišće države članice da ispune zajednički zadani cilj o izdvajanju dva posto BDP-a za odbranu te se ljuti zbog toga što Njemačka ne ispunjava taj cilj. Nadalje, čak je podrugljivo zapitao ima li smisla braniti male države NATO-a kakva je, primjerice, Crna Gora.

U obraćanju novinarima u Briselu, prije odlaska za Vašington, saglasio se s time da bi Njemačka trebala ispunjavati obaveze preuzete na samitu NATO-a 2014.

- Očekujem da Njemačka ispuni obavezu koju je preuzela s drugim saveznicama iz NATO-a - rekao je Stoltenberg, nekadašnji premijer Norveške.

Kej Bejli-Hatčinson (Kay Bailey-Hutchison), američka ambasadorica pri NATO-u, također je, ali diplomatski vještije nego Tramp, izrazila nadu da će njemačka kancelarka Angela Merkel povećati potrošnju za odbranu.

- Od Njemačke trebamo više jer je ona najsnažnija ekonomija u Evropi. Oni moraju učiniti više, rekli su da moraju učiniti više i znam da kancelarka Merkel to želi - rekla je Hatčinson.

Dodala je da njemačka kancelarka upravlja složenom koalicijskom vladom.  

Troškovi izdvajanja za odbranu izazivaju podjele unutar NATO saveza, ali ono u čemu se većina članica slaže je zabrinutost zbog ruske potpore separatistima na istoku Ukrajine i ruske aneksije poluotoka Krima iz 2014. 

Razmatrat ćemo kako bismo mogli učiniti više za cijelo crnomorsko područje. Učinit ćemo više za nadzor, članice NATO-a imat će više brodova u Crnom moru, a na snazi su sankcije koje su nametnute Rusiji zbog njenih poteza prema Ukrajini - rekla je Hatčinson. 

Prema Stoltenbergovim riječima, ministri vanjskih poslova vjerovatno će se saglasiti u potpori Ukrajini i Gruziji, a to uključuje uvježbavanje pomorskih snaga i obalnih straža i nove vojne vježbe te obilaske luka.

NATO će razgovarati i o daljnjim koracima nakon propasti rusko-američkog Sporazuma o uklanjanju i uništenju raketa srednjeg dometa (INF) pri čemu SAD i njihove saveznice optužuju Rusiju da je razvojem svog raketnog sistema prekršila taj ključni sporazum iz doba hladnog rata.  

Stoltenberg će se u srijedu obratiti Kongresu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.