BORBE REŽIMA

Ono što je Putin uradio u Venecueli opasan je test

Politički scenarij u Karakasu, koji vodi opozicija protiv Madura, mogao bi zakomplicirati ruske investicije

Nikolas Maduro i Vladimir Putin. The Duran

Avaz.ba

3.4.2019

Prije nekoliko mjeseci vodeći zvaničnici Trampove (Trump) administracije samouvjereno su govorili o neizbježnom padu venecuelanskog režima. Sada se oni, međutim, spremaju za duge borbe režima i opozicije u Venecueli i nesiguran ishod.

Predsjednik Nikolas Maduro (Nicolas), otpadnik u očima velikog dijela zapadne hemisfere, ne izgleda kao da je blizu napuštanja predsjedničke palače u Karakasu. Utjecajna vojska zemlje uglavnom je i dalje u njegovom logoru, a njegovo držanje za vlast ostaje netaknuto, bez obzira na katastrofalnu ekonomsku krizu koja uništava njegovu zemlju i potiče neviđenu izbjegličku krizu. 

Iako je više od 50 zemalja priznalo lidera opozicije Huana Gvajda (Juan Guaido) kao privremenog predsjednika Venecuele, Maduro računa na kontinuiranu podršku prijateljskih vlada, uključujući Kinu, Tursku i Rusiju.

Do sada ga Kremlj nije razočarao. Rusija pokušava nadoknaditi teret američkih sankcija prema državnoj naftnoj kompaniji Venecuele, pomažući Madurovom režimu da prerađuje svoju sirovu naftu. 

Rusija, također, povećava prodaju pšenice i nastavlja s isporukom veoma potrebnih medicinskih sredstava u Venecuelu. Ove sedmice visoki ruski diplomata u Karakasu rekao je da se očekuje da će delegacija venecuelanskih zvaničnika razgovarati o ruskim investicijama u venecuelanskim sektorima rudarstva, poljoprivrede i transporta.

Ali ono što se desilo krajem marta izludjelo je zvaničnike u Vašingtonu. Dva aviona sa po oko 100 ruskih vojnika sletjela su u Venecuelu. Navedeni razlog njihovog dolaska bio je da se pomogne servisiranje zračnih sistema S-300 koje je Venecuela kupila od Rusije, a koji su možda oštećeni zbog sve češćih nestanaka struje u zemlji. 

Vijest je uslijedila nakon ranijih izvještaja o ruskim plaćenicima koji već djeluju kao osiguranje za režim. Madurovi protivnici su bili ogorčeni.

- Ako je njihova ideja da duže zadrže Madura na vlasti, to znači više ljudi koji gladuju i bježe iz zemlje, više ljudske tragedije u Venecueli. Sve što doprinosi nastavku patnje venecuelanskog naroda treba ukloniti - rekao je brazilski ministar vanjskih poslova Ernesto Arožo (Arocho) novinarima, prenosi Bloomberg.

Politički scenarij u Karakasu, koji vodi opozicija protiv Madura, mogao bi da zakomplicira ruske investicije.

Međutim, većina komentatora smatra da je finansijski udar manje važan za Kremlj nego njegov međunarodni kredibilitet. Generalni vojni strateg Rusije, Valerij Gerasimov izjavio je na konferenciji ranije ove godine da su američke akcije u Venecueli dio šireg projekta hegemonije koji je zahtijevao "likvidaciju vlada nepogodnih zemalja, potkopavanje suvereniteta". Činilo se da sugerira da bi Moskva u Venecueli mogla da brani svoju viziju međunarodnog sistema. 

- Mnogi misle da je Venecuela prilično ozbiljan test za rusku sposobnost odbrane njenih globalnih interesa - rekao je Dimitrij Trenin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.