UGANDA

Otmičari američke turistkinje traže 500.000 dolara

Četvorica muškaraca napravila zasjedu

Ilustracija

B92

3.4.2019

Otmičari 35-godišnje američke turistkinje i njenog lokalnog vozača zatražili su 500.000 dolara (oko 850.000 maraka) za otkup. 

Kako je javila lokalna policija, otmičari su telefonom otete turistkinje zatražili 500.000 američkih dolara, rekla je portparol ugandanske policije u saopćenju.

Vlada Ugande ranije danas je javila da su naoružani muškarci oteli jednog američkog turistu i njegovog ugandanskog vozača u nacionalnom parku na jugozapadu Ugande, nedaleko od granice sa Demokratskom Republikom Kongo.

Tada nije bio preciziran spol otete osobe. Kako je naveo portparol vlade, četiri za sada neidentificirana naoružana muškarca su napravila zasjedu u utorak između 17 i 19 sati i oteli američkog turistu i ugandanskog vozača kod ulaza u nacionalni park "Queen Elizabeth".

Još četvero turista koji su bili prisutni u trenutku zasjede prošli su nepovrijeđeni, oni su kontaktirali svoj hotel i brzo su odvedeni na sigurno, rekao je on i dodao da je sada prioritet da se dvije otete osobe pronađu, spase i sigurno vrate.

On je rekao da je u toku zajednička operacija policije, vojske i ugandanskih rendžera. Otmice u zaštićenim oblastima Ugande su rijetke, navode agencije.

Nacionalni park "Queen Elizabeth" u jugozapadnoj Ugandi je popularna safari destinacija u toj zemlji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.