RADIKALNI POTEZI Stupio na snagu

Šta je Putina uvrijedilo pa je uveo novi zakon

Jedna od odredbi predviđa kazne u iznosu većem od 1.360 eura zbog iskazivanja javnog nepoštivanja države

Piše: Avaz.ba

Vladimir Putin

Foto: Arhiv


Nakon što je u Rusiji prošlog petka stupio na snagu novi zakon, koji zabranjuje "grubo nepoštivanje" vlasti na internetu i daje medijima rok od 24 sata da dobrovoljno uklone uvredljivi materijal ili riskiraju da budu blokirani, kažnjeni ili da provedu 15 dana u zatvoru, mnogi su počeli uklanjati sve što ima negativnu konotaciju o vladi.

Najmanje šest internet-stranica u Rusiji objavilo je, a zatim obrisalo vijest o grafitu koji je osvanuo na lokalnoj policijskoj zgradi, na čijim stubovima je pisalo: "Putin je peder."

- Ovo vidimo kao potpuno neosnovan čin cenzure - napisano je na aplikaciji internet-stranice yarcube.ru.

Ruski parlament u martu je usvojio nove kazne za osobe koje uvrijede vlasti na internetu ili šire lažne vijesti, uprkos upozorenjima kritičara da bi takva odluka otvorila put direktnoj cenzuri neslaganja u državi. 

Jedna od odredbi zakona predviđa kazne u iznosu većem od 1.360 eura zbog iskazivanja javnog nepoštivanja države, vlasti, javnosti, ruske zastave i ustava na internetu, a oni kojima to nije prva kazna, mogu biti kažnjeni zatvorom u trajanju do 15 dana.

Vlasti sada imaju ovlaštenja da blokiraju internet-stranice ukoliko one ne odgovore na zahtjev i uklone informacije koje država smatra činjenično netačnim. Zakon, također, predviđa novčane kazne pojedinaca zbog širenja netačnih informacija na internetu u iznosu od čak 5.500 eura.

Ugledne ličnosti iz kulture objavile su pismo u kojem zakone opisuju kao "neustavnu otvorenu deklaraciju uspostavljanja direktne cenzure u zemlji".

Iz Kremlja su odbacili navode da je novi zakon ravan cenzuri. 

- Sfera lažnih vijesti, uvreda i slično, prilično je oštro regulirana u mnogim zemljama svijeta, uključujući Evropu. Zato je neophodno da se isto učini i u našoj zemlji - rekao je Dmitrij Peskovportparol Kremlja.

Više o temi

NA VRH

Komentari