TRAGEDIJA Poginulo svih 157 putnika i članova posade

Izvještaj otkrio kako se srušio Boeing 737 u Etiopiji: Piloti bespomoćno vikali

Avaz.ba

Piloti aviona "Ethiopian Airlinesa" borili su se s automatskim sistemom u avionu gotovo sve vrijeme tokom šestominutnog leta, stoji u današnjem preliminarnom izvještaju, a prenosi CNN. 

Piloti, koji nisu mogli stabilizirati Boeing 737 Max 8 čak i nakon što su slijedili preporučene postupke za ovu situaciju, pokušali su zajedničkim snagama podignuti nos aviona tokom posljednjih trenutaka leta, prenosi Index.hr.

Pilot je tri puta povikao "povuci prema gore" kako bi kopilota uputio da podigne nos aviona, no ni jedan ni drugi pilot nisu uspjeli povratiti kontrolu nad avionom.

Sedamdeset sekundi nakon polijetanja sa Međunarodnog aeorodroma Bola u Adis Abebi 10. marta, jedan od senzora slao je krive informacije sistemu u avionu, ukazujući pilotima na neizbježan gubitak uzleta.

Zbog neispravnog očitanja gubitka uzgona, automatski sistem unutar aviona spuštao je nos četiri puta tokom leta, onemogućujući pilotima da isprave problem.

Piloti su, nakon što su uočili problem s automatskim sistemom uspostave ravnoteže, slijedili preporučene hitne procedure i isključili ga. Pokušali su ručno uspostaviti ravnotežu, ali je avion prebrzo letio te je ručno podešavanje bilo fizički nemoguće.

Manje od dvije minute kasnije, let 302 "Ethiopian Airlinesa" srušio se i poginulo je 157 putnika i članova posade.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na