PLANOVI

Amerika finansira izgradnju nuklearnog reaktora u Saudijskoj Arabiji?

Avaz.ba

4.4.2019

Saudijska Arabija planira da 2020. godine raspiše tender u vrijednosti od više milijardi dolara kako bi konstruirali prvi od dva nuklearna reaktora i trenutno razgovaraju sa dobavljačima, uključujući tu i SAD, saopćili su izvori.

Kako prenosi Reuters, vodeći svjetski proizvođač nafte želi da proširi svoje energetske izvore kako bi mogli da dođu do više sirovina za izvoz.

Iz te zemlje ističu da su njihove namjere miroljubive, ali se, kako se navodi, treba osvrnuti na izjavu princa Muhameda bin Salmana, koji je 2018. godine rekao da će, ako Iran razvije nuklearno oružje, to uraditi i Saudijska Arabija, prenosi Blic.rs.

Firme SAD, Rusije Južne Koreje, Kine i Francuske trenutno pregovaraju sa Rijadom o snabdijevanju reaktora.

Zvaničnici Arabije su ranije govorili da će izabrati dobavljača do kraja 2018. godine, zatim je rok odgođen za 2019. godinu i sada je rečeno da će tender biti izdat u 2020. godini.

Izvori bliski Reutersu navode da će Rijad morati da potpiše sa Vašingtonom sporazum o miroljubivoj upotrebi nuklearne tehnologije, i da SAD žele da ova naftom bogata država potpiše i dodatni protokol Međunarodne agencije za atomsku energiju kako bi bili uvjereni da nuklearna tehnologija neće biti korištena u vojne svrhe.

Saudijska Arabija, prema navodima, za sada ne želi da potpiše takav sporazum kojim bi izgubili mogućnost nabavke uranija ili prerade istrošenog goriva u budućnosti, što su potencijalni putevi prema nuklearnom oružju.

Susjedni Ujedinjeni Arapski Emirati trenutno grade prvu nuklearnu elektranu u toj zemlji, dok Iran već ima takvu elektranu u pogonu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.