BJEGUNCI U azilu od 2010.

Predsjednik Ekvadora izgubio živce: Uskoro hapšenje Džulijana Asanža?

Moreno je rekao da Asanž nema pravo da hakuje privatne naloge niti telefone, te da se ne smije miješati u politiku

Avaz.ba
05.04.2019 09:03

Moreno je rekao da je Asanž u više navrata prekršio neke od uslova azila u Ambasadi

Osnivač Wikileaksa Džulijan Asanž (Julian Assange) bit će protjeran iz Ambasade Ekvadora u Londonu u roku od nekoliko sati, saopćio je ovoj kompaniji neimenovani izvor upoznat sa slučajem.

Wikileaks saznaje da će Asanž biti protjeran iz Ambasade u roku od nekoliko sati ili dana, te da su se vlasti Ekvadora već dogovorile sa Londonom u vezi sa njegovim hapšenjem.

"Guardian" piše da je predsjednik Ekvadora Lenin Moreno izjavio da je Asanž u više navrata prekršio neke od uslova azila u Ambasadi. 

Moreno je rekao da Asanž nema pravo da hakuje privatne naloge niti telefone, te da se ne smije miješati u politiku, naročito kada se radi o politici zemalja koje su prijatelji Ekvadora, navodi britanski "Express".

Nalog za hapšenje Asanža izdat je 2010. godine, na osnovu tvrdnji da je počinio seksualno zlostavljanje i silovanje u Švedskoj, dok ga SAD traže zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata povezanih sa sukobima u Afganistanu i Iraku.

Švedska je kasnije odbacila optužbe o silovanju i povukla evropsku potjernicu, no Velika Britanija tvrdi da je i dalje na snazi.

Komentari

NA VRH