SVIJET

Steže se obruč oko Tripolija, Guteres s Haftarom: Napuštam Libiju zabrinut

Komandant trupa koje drže istočni dio zemlje naredio svojim trupama da marširaju na prijestonicu Tripoli

AFP

B92

5.4.2019

Istočnolibijske snage koje su saveznici vojnog komandanta Halife Haftara zauzele su selo Suk el-Kamis na oko 40 kilometara južno od Tripolija, javljaju agencije.

Navodi se da je selo zauzeto nakon borbi sa snagama povezanim sa međunarodno priznatom vladom u Tripoliju.

Komandant trupa koje drže istočni dio Libije Halifa Haftar kazao je generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu (Guterres) da će se operacija koju je poveo ka Tripoliju nastaviti sve dok terorizam ne bude pobijeđen, objavila je televizija Al Arabia.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres objavio je da napušta Libiju teškog srca i duboko zabrinut, nakon sastanka koji je imao sa Halifom Haftarom, komandantom trupa koje drže istočni dio države.

Agencije podsjećaju da je Haftar naredio svojim trupama da marširaju na prijestonicu Tripoli.

- I dalje se nadam da je moguće izbjeći krvavi sukob u i oko Tripolija - napisao je Guteres na Twitteru.

Kremlj je ranije danas saopćio da ne podržava libijskog vojnog komandanta Halifu Haftara koji je naredio svojim snagama da krenu prema prijestonici Tripoliju, dok je EU pozvala na smirenje i upozorila da bi se situacija mogla otrgnuti kontroli.

Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina istakao je potrebu da se izbjegnu akcije koje bi dovele do nastavka krvoprolića, prenose agencije.

On je rekao novinarima da je potrebno uložiti svaki mogući napor da se postigne rešenje mirnim diplomatskim sredstvima u Libiji.

Na pitanje podržava li Rusija Haftara, Peskov je rekao da Moskva ni na koji način nije uključena u to.

Portparol Evropske komisije Maja Kocijančić izjavila je da su veoma zabrinuti zbog gomilanja vojske koje je u toku u Libiji i eksalaciji retorike koja ozbiljno riskira da dovede do nekontroliranog sukoba.

Kocijančić je rekla da EU poziva sve strane da odmah deeskaliziraju situaciju i prekinu sve provokativne radnje.

Lider međunarodno nepriznate administracije u Libiji, Halifa Haftar, naredio je jučer svojim trupama da krenu prema prijestonici Tripoliju, koja je pod kontrolom snaga lojalnih premijeru Fajezu Seraju, prenijele su agenciju.

Haftar je poziv objavio u videu naslovljenom "Operacija oslobađanja Tripolija".

Libija je od svrgavanja sa vlasti i ubistva lidera Moamera Gadafija podijeljena na međunarodno priznatu vladu u Tripoliju na čelu sa premijerom Serajom i paralelnu administraciju lojalnu Haftaru, za koju se bori Libijska nacionalna armija (LNA).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.