SVIJET

Libija ponovo na ivici rata: Zauzet aerodrom u Tripoliju

EU pozvala na smirenje i upozorila da bi se situacija mogla otrgnuti kontroli

Tripoli: Libijska nacionalna armija preuzela kontrolu nad aerodromom. AFP

Antenam

6.4.2019

Međunarodno nepriznata Libijska nacionalna armija (LNA) saopćila je sinoć da je preuzela kontrolu nad aerodromom u predgrađu Tripolija

Ahmed Mismari, portparol snaga lojalnih lideru međunarodno nepriznate administracije Halife Haftara, saopćio je i da su pripadnici LNA preuzeli kontrolu nad dva grada u blizini Tripolija - Tarhuanom i Azizijom, prenose agencije.

Mismari je naveo i da je pet pripadnika LNA poginulo u borbama sa snagama lojalnim premijeru Fajezu Seraju, kojeg priznaje međunarodna zajednica.

Kako je javljaju agencije, snage premijera Seraja jučer su saopćile da su zarobile 100 vojnika lojalnih Haftaru i da planiraju izvršiti zračni udar na njegove položaje.

Do eskalacije nasilja došlo je kada su snage LNA lojalne Haftaru krenule u ofanzivu ka zapadu Libije.

Haftar je svoje snage doveo do Tripolija, koji kontrolira predsjedničko vijeće i vlada nacionalnog jedinstva s premijerom Sajedom na čelu. Snage pod kontrolom Sajeda imaju podršku SAD.

Američki mediji navode i da bi najnovija eskalacija mogla dovesti do najgoreg nasilja u Libiji od građanskog rata 2011. kada je svrgnut i ubijen višedecenijski libijski lider Moamer Gadafi.

Ranije jučer je Halifa Haftar poručio generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guteresu (Guterres) da će se operacija koju je poveo ka Tripoliju nastaviti sve dok terorizam ne bude pobijeđen, objavila je televizija Al Arabia.

Guteres, koji je bio u posjeti Libiji, prethodno je objavio da tu zemlju napušta teškog srca i duboko zabrinut nakon sastanka s Haftarom.

Rusija je saopćila da ne podržava Haftara, dok je EU pozvala na smirenje i upozorila da bi se situacija mogla otrgnuti kontroli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.