SVIJET

SAD će proglasiti iransku Revolucionarnu gardu teroristima

Radi se o odluci o kojoj su se već godinama kolale glasine

Donald Tramp. Arhiv

Fena

6.4.2019

Očekuje se da Sjedinjene Države proglase iransku elitnu Revolucionarnu gardu stranom terorističkom organizacijom, izjavila su tri neimenovana američka zvaničnika agencijama, koji navodi da je ovo prvi put Vašington zvanično naziva vojsku neke zemlje terorističkom grupom. 

Očekuje se da ovu odluku Stejt departmentt objavi već u ponedjeljak.

Agencije navode da se radi o odluci o kojoj su se već godinama kolale glasine.

Pentagon je odbio ovo komentirati i uputio novinare na State Department, koji je kao i Bijela kuća također odbio komentar.

Državni sekretar SAD Majk (Mike) Pompeo, kada je u pitanju odnos prema Iranu, zagovarao je promjenu američke politike u okviru tvrđeg stava koji je administracija Donalda Trampa (Trump) zauzela prema Teheranu.

Navodi se da će odluka, ako bude objavljena, stići uoči prve godišnjice Trampove odluke da povuče SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom potpisanog 2015. godine i vrati sankcije koje su osakatile iransku privredu.

Vašington je već stavio na crnu listu desetine organizacija i osoba povezanih s Revolucionarnom gardom, ali ne i samu gardu.

Američko Ministarstvo finansija 2007. godine označilo je Kuds jedinice, koje su u okviru Revolucionarne garde zadužene za operacije u inozemstvu, kao organizaciju koja podržava terorizam, nakon čega je Iran upozorio da će uslijediti žestok odgovor ako Vašington nastavi povlačiti takve poteze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.