TURSKA

Erdoan se ne predaje: Tražit će ponovno brojanje glasova u Istanbulu

Stranka AKP je poručila kako će tražiti i šire provjere u glavnom gradu Ankari

Redžep Tajip Erdoan. AFP

Index.hr

7.4.2019

Stranka turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) objavila je da će zatražiti ponovno prebrojavanje svih glasova u Istanbulu s prošlosedmičnih lokalnih izbora, koje je, prema dosadašnjim rezultatima Stranka pravde i razvoja (AKP), izgubila. 

- AKP će danas uložiti zahtjev u tom smislu - rekao je njen potpredsjednik Ali Ihsan Javuz.

Inicijalni rezultati lokalnih izbora održanih prošle nedjelje dali su minimalnu prednost kandidatu opozicione Republikanske narodne stranke (CHP) u Istanbulu.

AKP se već žalio na rezultate i zatražio novo prebrojavanje u dijelu okruga.

Glavni opozicioni kandidat na lokalnim izborima u Istanbulu u petak je rekao kako i dalje ima 18.742 glasa više nakon novog prebrojavanja nevažećih glasova u 17 od 39 okruga u tom gradu.

Stranka AKP je poručila kako će tražiti i šire provjere u glavnom gradu Ankari, koja, prema prvim rezultatima, također pokazuje tijesnu pobjedu Republikanske narodne stranke, čiji je kandidat za gradonačelnika Ekrem Imamoglu.

Ovi gubici, ako se potvrde, bit će poprilično bolni za Erdoana, čija su stranka i njegovi prethodnici dominirali u oba grada proteklih 25 godina. Erdoan je započeo svoju političku karijeru u Istanbulu 90-ih godina, kada je bio gradonačelnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.