SVIJET

Tramp smijenio ministricu državne sigurnosti

Na funkciji je bila od decembra 2017. godine

Donald Tramp i Kirstjen Nilsen. AFP

Index.hr

8.4.2019

Američka ministrica državne sigurnosti Kirstjen Nilsen (Nielsen) odlazi sa svoje dužnosti, a zamijenit će je Kevin Mekalinen (McAleenan), trenutni povjerenik za carine i graničnu zaštitu SAD, objavio je američki predsjednik Donald Tramp (Trump). 

Tramp je na Twitteru izvijestio da će ministrica državne sigurnosti Kirstjen Nilsen napustiti svoj položaj te da joj zahvaljuje na službi. Visoki izvor iz administracije potvrdio je da je Nilsen dala ostavku na Trampov zahtjev.

Na funkciji je bila od decembra 2017. godine

Trampova administracija provodi obnovu odjela odgovornog za imigracijsku politiku, a Nilsen je bila na mjestu čelne osobe za državnu sigurnost od decembra 2017. godine.

Njen je odjel odgovoran za provedbu nekih od najspornijih Trampovih politika, kojima pokušava smanjiti broj Meksikanaca i stanovnika država Srednje Amerike koji ulaze u SAD bez odgovarajuće dokumentacije.

Često podvrgavana oštrim ispitivanjima demokrata u Kongresu, Nilsen je nadgledala provedbu Trampovih planova kao što su izgradnja zida na granici s Meksikom i odvajanje djece migranata od njihovih porodica.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.