AMERIKA

Trampova izjava podigla prašinu: Čiji je Netanjahu premijer

Američki jevrejski komitet je kritizirao predsjednika Trampa zbog te izjave, ocijenivši da bi njegove riječi mogle potaći netrpeljivost

Tramp na sastanku Republikanske jevrejske koalicije. Arhiv

Avaz.ba

8.4.2019

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) rekao je na skupu održanom tokom vikenda grupi američkih Jevreja da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) "njihov premijer". 

Izraelski mediji komentiraju da je očito pomiješao Jevreje i Izraelce.

- Stajao sam uz vašeg premijera u Bijeloj kući da priznam suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni - rekao je Tramp na sastanku Republikanske jevrejske koalicije u Las Vegasu, aludirajući na Netanjahua, premijera Izraela.

Američki jevrejski komitet je kritizirao predsjednika Trampa zbog te izjave, ocijenivši da bi njegove riječi mogle potaći netrpeljivost.

Strani mediji podsjećaju da Netanjahu jeste lider Izraela, ali da ga Jevreji koji su rođeni ili žive u drugim zemljama ne smatraju svojim premijerom.

- Gospodine predsjedniče, premijer Izraela je lider svoje zemlje, ne naše - objavio je na Twitteru Američki jevrejski komitet, dodavši da "suprotne izjave od odanih prijatelja ili oštrih kritičara hrane netrpeljivost".

Tramp je, također, kako se čini, pomiješao grupu republikanaca u Las Vegasu sa svim Jevrejima u SAD kada je pitao kako su mogli podržavati njegovog prethodnika Baraka Obamu (Barack).

- Kako ste dođavola podržavali predsjednika Obamu? Kako ste to radili - pitao je on.

Članovi koalicije su mu odgovorili povicima: "Nismo!"

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.