SCENARIJI

Čehinje pristaju na brak s muškarcima s Kosova i iz Turske da bi dobile boravak u Njemačkoj

Policija je pooštrila provjere, gdje godišnje otkrije između 70 i 150 lažnih brakova

Lažni brakovi sve češći. Ilustracija

Avaz.ba

8.4.2019

Češka centrala za borbu protiv organiziranog kriminala upozorila je u izvještaju za prošlu godinu na sve masovnije lažne brakove Čehinja.

Naime, kako se navodi, one se za sumu od 1.000 do 10.000 eura udaju za muškarce s Kosova ili Turske da bi im osigurali boravak u Njemačkoj ili da srede da njemačke vlasti obustave njihovu deportaciju. 

- Naravno da su to ljudi koji imaju zvaničnu odluku o deportaciji, ali brakom legaliziraju svoj boravak. Ponudu sam dobila od češkog posrednika koji traži djevojke. U eurima sam dobila petocifrenu sumu i udala sam se u Frankfurtu - kazala je češkom dnevniku djevojka uz uvjet da ostane anonimna.

Češka policija pooštrila je posljednjih godina provjere brakova u toj zemlji, gdje godišnje otkrije između 70 i 150 lažnih brakova sklopljenih da stranac dobije odobrenje boravka, ali, kako je upozorila centrala za borbu protiv organiziranog kriminala, biznis s lažnim brakovima preselio se i cvjeta i u starim članicama Evropske unije. 

- Novi trend je sklapanje lažnih brakova u drugim zemljama EU. Grupa kriminalaca dogovara namjenske brakove prije svega za državljane Turske. Nije lako dokazati ovu vrstu krivičnih djela zato što žene u inozemstvo ne odvode silom, upravo suprotno, za te “bračne usluge” dobivaju nemali novac. Često te žene ostaju na teritoriju tih država EU, gdje rade ili su prostitutke u erotskim klubovima - upozorila je centrala u izvještaju za 2018.

Do sada najveću mrežu prevara s lažnim brakovima Čehinja s nelegalnim imigrantima češka policija je u saradnji s njemačkim kolegama otkrila prošle godine kada je uhapsila četiri Čehinje i građanina Kosova, koji je, prema saznanjima njemačke istrage, mogao organizirati čak nekoliko stotina lažnih brakova za svoje zemljake da bi dobili boravak u Njemačkoj. 

Čehinjama koje tako zarade od 1.000 do 10.000 eura ne prijete nikakve kazne, jer je, prema češkim zakonima, takva prevara krivično djelo samo ukoliko ga izvrše u Češkoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.