GEOPOLITIKA

Putin dočekao Erdoana u Kremlju, razgovarat će o Siriji i ekonomskoj saradnji

Spomenuta je trgovina oružjem kao ključno polje saradnje

Vladimir Putin i Redžep Tayip Erdoan

Fena

8.4.2019

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je primio turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), s kojim će razgovarati o situaciji u Siriji i ekspanziji ekonomskih odnosa dviju zemalja.

Pozdravljajući Erdoana na početku njihovih razgovora u Kremlju, Putin je izjavio da će oni raspravljati o dovršenju plinovoda.

Rusija i Turska blisko koordiniraju svoje poteze u Siriji i postigli su sporazum u septembru prošle godine o zaštićenoj zoni u sjevernoj pokrajini Idlib. Sporazumom je izbjegnuta sirijska vojna ofanziva koja je izazvala strahovanja od humanitarne katastrofe. 

Rusija i Iran pružaju podršku sirijskom predsjedniku Bašaru el-Asadu, dok Turska podržava njegove neprijatelje u osmogodišnjem ratu. Uprkos tome, tri zemlje okupile su se kako bi dogovorile mirovni sporazum za Siriju, ujedinjene u svojoj želji da osujete američki utjecaj u regiji. 

Rusija i Turska protive se američkom vojnom prisustvu u Siriji i pozdravile su objavu američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) o planiranom povlačenju američkih vojnika. 

U komentarima na početku sastanka Putin je, također, spomenuo trgovinu oružjem kao ključno polje saradnje. 

Turska je postigla sporazum o kupovini ruskog proturaketnog sistema S-400, u prvom takvom ugovoru za jednu članicu NATO-a, ignorirajući američke zahtjeve da odustane od tog ugovora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.